Spre sfarsitul verii consider ca este momentul prielnic sa ne pregatim ca umplem „camara”.
De mica adoram vestitul gem de prune sau cum spunea bunica…magiun!
Stiti ce simplu se face?
Desi la varsta aceea mi se parea ca dureaza o eternitate pana este gata sa il pot pune pe o felie de paina proaspata unsa cu unt…mmmm

INGREDIENTE
4 kg de prune cu sâmburi
100 ml apa – doar daca acestea nu sunt suficient de zemoase
OPTIONAL: scortisoara


MOD DE PREPARARE
Am spalat prunele, am scos samburii si partial pielita (unde am reusit) si le-am pus pe toate taiate cubulete intr-o oala mare cu fund dublu.
O parte dintre acestea nu mi s-aun parut zemoase asa ca am pus din start apa.
Ele si-au lasat mult suc, ceea ce este foarte bine.
Ce este important – sa amestecam continuu, sa nu se lipeasca, si focul sa fie mic.
Chiar daca dureaza mai mult, la foc mediu riscati sa se lipeasca si afume compozitia.
Intre timp am sterilizat borcanele in timp ce amestecam continuu in gem.
Este gata cand acesta se desprinde frumos de pe marginea vasului si compozitia este legata.
In functie de preferinte il mai puteti lasa la fiert sa devina mai gros.
De multe ori scot jumatate din cantitate (tocmai bun de uns pe paine) si jumatate il mai las la fiert.
Cel gros mi se pare potrivit ruladelor, prajiturilor, cornuletelor etc.
Pe o tava am pus borcanele si capacele acestora, toate spalate foarte bine.
Dupa ce am pus tava in cuptor am dat drumul la foc mic (circa 150-160 gr) pentru 30-40 minute.
Am scos tava, am turnat gemul fierbinte in borcane, am sigilat si am intors borcanele cu gura in jos.
Dupa 30-40 de minute le-am intors si le-am lasat la racit acoperite cu un prosoape de bucatarie.
De regula pregatesc magiunul seara si il las asa acoperit pana dimineata.
Pofta buna!
* se poate opta si pentru gatirea acestuia in cuptor (mama asa procedeaza), iese la fel; trebuie sa procedati intocmai, dar daca aveti si altceva de pregatit este tocmai buna aceasta varianta