Una dintre cele mai des intalnite probleme ale mamelor este de ce copilul nu mananca. De ce copilul ia doar 2 lingurite sau de ce copilul nu deschide gura!
Nu exista o formula magica prin care sa facem copilul sa manance ci doar sa luam prin excludere motivele pentru care el refuza mancarea, sperand ca intr-un final va manca.
Cauzele pot fi diverse si pot fluctua, de aceea trebuie sa ne inarmam cu multa rabdare si intelegere.
Exista un procent si mai mare in randul mamelor care alapteaza si care se confrunta cu situatia ca ai lor copii refuza sa manance. Nu este o regula ca un copil alaptat sa refuze solidele, sunt situatii in care copiii alaptati refuze solidele sau mananca foarte putin. In aceste situatii nu ne ramane decat sa avem multa rabdare, pentru ca pana la urma va manca si solide.

Inainte de a discuta efectiv de cauzele pentru care un copil refuza sa manance, haideti sa discutam putin despre miturile care tot circula prin randul mamelor, bunicilor sau a familiei.

Copilul nu mananca pentru ca mancarea nu are sare.
Nimic mai fals. Copilul nu cunoaste gustul sarat si il va cunoaste doar daca noi vom permite acest lucru. Este inevitabil sa nu facem din nou referire la membrii familiei care streseaza mama sa adauge sare in mancarea bebelusilor. Este un numar ingrijorator de mare de mame care sunt nevoite sa suporte aceasta presiune inutila.
Persoanelor care fac aceste presiuni trebuie sa le explicam de fiecare data ca bebelusul nu are nevoie de sare adaugata in mancare pentru ca ii vom distruge rinichii. Mai multe despre sare gasiti in articolul SAREA IN MANCAREA BEBELUSULUI.
Rinichii bebelusului sunt imaturi si pot procesa o cantitate mica de sare, cantitate regasita deja in mod natural in alimente. Adica: morcovul are o cantitate de sare, cartoful are o cantitate de sare etc, iar daca adunam aceste cantitati de sare regasite in mod natural in alimente vom ajunge probabil exact la cantitatea de sare pe care o pot procesa rinichii bebelusului. Daca mai adaugam si noi sare, pe langa aceasta cantitate regasita in mod natural, atunci deja vorbim de exces.
Dragi persoane care faceti presiuni! Dragi bunici, matusi , soacre, cat de bine stati cu tensiunea arteriala? Ce greutate aveti? De ce tineti neaparat sa imbolnaviti si nepotii?
Evident nu putem incadra in aceasta categorie toate bunicile, matusile si soacrele, pentru ca o parte dintre ele chiar se documenteaza si ajuta mamele. Cel mai indicat este sa recomandam acestor persoane sa se uite inainte la alimentatia si problemele lor de sanatate si apoi sa vina sa dea lectii de nutritie mamelor care doresc sa-si hraneasca in mod sanatos copiii.

Copilul nu primeste mancare ‘’normala’’ ci primeste mancare de spital.
Trebuie sa definim inainte ce inseamna ‘’mancare normala’’? Acea mancare plina de sare, prajeli, grasimi, zahar? Aceea nu este mancare normala ci este o cauza pentru tensiunea arteriala, obezitate, boli de inima, diabet si cancer. Copilul, nu trebuie sa primeasca o astfel de mancare decat daca se doreste a avea bolile mentionate mai sus, posibil rapid sau in cativa ani! Cu atat mai mult nu putem sa-i dam o astfel de mancare unui bebelus.

Copilul este mofturos asadar trebuie sa mergem la un ‘’specialist’’.
Inainte de toate trebuie facuta distinctia intre autointitulatii ‘’specialisti in diversificare’’ si medici.
Un bebelus de 8-9 luni, chiar de 1 an jumatate, nu poate fi considerat mofturos. Sa credem asta e ca si cand am crede ca un nou nascut de 1-2 luni plange pentru a ne santaja emotional. In ambele situatii exista o nevoie a copilului pe care trebuie sa o descoperim pentru a-l ajuta.
Daca luam in calcul sa apelam la un ‘’specialist in diversificare’’ trebuie sa facem o cercetare foarte temeica inainte. ‘’Specialistii in diversificare’’ in general nu au studii universitare in domeniul medicinei si nutritiei, multi dintre ei au cursuri de cateva ore facute pe internet, NU au drept de practica medicala, NU au legal voie sa ofere consultatii si sa incaseze bani pentru aceste servicii ale lor. La multi dintre ei solutia este una invariabila! Pentru o suma deloc modica, evident taxata per ora, vom putea afla cat de inapte suntem noi mamicile ca nu stim sa ne hranim copilul. Si ce binecuvantate suntem ca am apelat la ei sa ne invete sa ne hranim copilul.
Vrei sa stii cat si ce trebuie sa manance copilul tau? Atunci mergi la un medic, fie pediatru cu cunostinte de nutritie fie direct la un medic nutritionist.
A nu se confunda termenul de tehnician nutritionist cu medic nutritionist. Tehnicianul nutritionist nu este o meserie reglementata in Romania si este persoana care a urmat un curs de cateva saptamani, curs care nu-i da dreptul de a avea un cabinet sau a oferi consultatii contra cost. Medicul este cel care a urmat o facultate, are niste ani de practica, are mult mai multe cunostinte si isi asuma mult mai multe responsabilitati decat un tehnician nutritionist.
Mare grija de unde ne informam pentru sanatatea copiilor vostri!

Decat nimic mai bine orice.
Si exact acesta este primul pas catre o viitoare alimentatie nesanatoasa. Sunt multe mame care prefera sa ofere alimente nesanatoase pe motiv ca trebuie sa manance ceva copilul. ‘’Copilul nu a vrut dimineata lapte cu fulgi de ovaz asa ca am incercat sa-i dau paine cu salam si a mancat’’. Foarte rau! Si uite asa se ajunge sa primeasca la pranz hamburger cu cartofi prajiti sau eventual o saorma. Alimentele procesate sunt imbogatite cu sare multa si diverse arome si oricine poate cadea in capcana lor, nu doar copiii, pentru ca acesta este si scopul.

Inainte de a trece la motivele cu adevarat intemeiate pentru care copilul nu vrea sa manance trebuie sa acceptam ca bebelusul intre 6 si 12 luni mai mult gusta din mancare si nu va manca asa mult cum isi doreste mama. Conteaza foarte mult ca mancarea sa fie nutritiva si chiar daca el mananca o cantitate mica, ea sa fie cu aport nutritional mare. Deci in loc de un colt de paine, mai bine gusta cateva lingurite de piure cu carne. In loc de 3 biscuiti mai bine mananca un fruct etc. Copilul nu trebuie fortat sub nicio forma sa manance atunci cand nu vrea pentru ca il veti traumatiza si mesele vor deveni ceva de care el va vrea doar sa fuga.
Trebuie sa incercam sa nu facem la masa program artistic. Cand suntem la masa mancam, daca dorim.

Cand ne confruntam cu situatii in care bebelusul nu vrea sa manance cel mai bine este sa analizam cauzele posibile si sa le luam prin excludere astfel incat sa restrangem la o serie mica de cauze posibile.

COPILUL ESTE IN PERIOADA ERUPTIILOR DENTARE.
Aceasta este principala cauza pentru care copiii cu varsta de pana in 24 de luni au momente cand refuza sa manance sau aleg doar anumite alimente. Au foarte mari dureri atunci cand un dinte plesneste gingia incat efectiv nu mai pot suporta si alimente sa le atinga locul eruptiei. In aceasta perioada unii copii prefera piureurile sau iaurtul sau prefera doar sa suga.

COPILUL ARE ROSU IN GAT.
Stim si noi adultii cat de dureros este si cat de greu reusim sa mancam atunci cand ne doare gatul. Sunt copii cu rosu in gat care plang si atunci cand beau lichide. Noroc ca aceasta problema se rezolva rapid cu o vizita la pediatru.

COPILULUI NU-I PLACE MANCAREA.
Si copiii au preferinte culinare asa cum si noi adultii avem. Singura diferenta este ca la copii gusturile se mai schimba si ce nu le place astazi s-ar putea ca maine sa le placa.
In acest caz poate veni si gurul specialistilor in diversificare ca sigur nu poate face copilul sa manance decat cu forta poate. In acest caz important este sa va concentrati sa faceti combinatii delicioase sau mancaruri gustoase. Foarte rar un copil refuza o mancare gustoasa! Sunt copii care refuza carnea o perioada indelungata sau sunt copii care nu doresc lactate sub nicio forma. Nu ii putem forta sa manance dar putem incerca sa aducem aport nutritional din alte alimente pana vor accepta si aceste alimente. Sunt copii care nu doresc bucatele de carne dar chiftelute de legume cu carne mananca. Multa rabdare sa avem!

NU FORTAM COPILUL SA MANANCE!
Nu poate fi nimic mai groaznic decat sa te forteze cineva, eventual sa te si agreseze sa mananci atunci cand nu-ti place mancarea! Nu transformam mesele intr-un calvar pentru copil cand ele ar trebui sa fie un moment de socializare si bunadispozitie intre membrii familiei.

COPILUL DORESTE SA SE HRANEASCA SINGUR
Sunt copii care nu mai doresc sa fie hraniti cu lingurita si vor sa manance singuri. Ii putem oferi bucatele moi sau ii putem da chiar lui o lingurita in mana.

COPILUL PRIMESTE MULTE RONTAIELI INTRE MESE
Sunt multe mame care ofera pufuleti, multi biscuiti sau chiar paine intre mese. Aceste alimente nu fac decat sa umfle stomacul copilului si putem avea surpriza ca la ora mesei sa nu-i fie foame. Intre mese cel mai bine oferim un fruct proaspat decat fainoase fara aport nutritional dar care umfla stomacul inutil.

AMBIENTUL
Sa incercam sa luam mesele in familie si nu sa hranim copilul separat ca apoi sa mancam si noi parintii. Un mediu schimbat este posibil sa fie un motiv de refuz al copilului. Daca ambientul este perturbator poate fi iar motiv de refuz, de exemplu: prea multe persoane, prea multa galagie. Sau poate copilul nu mai doreste sa manance in bucatarie. Putem lua masa in familie chiar in sufragerie. O schimbare poate fi si benefica.

COPILUL ESTE PREA OBOSIT
Trebuie sa evitam orele cand copilul este prea obosit si ar trebui deja sa doarma pentru ca evident va refuza sa manance si va fi si irascibil. Trebuie sa respectam pe cat putem rutina zilnica a meselor bebelusului pentru ca astfel crestem sansa ca el sa manance asa cum ne dorim.

COPILUL ARE DEFICIT DE FIER
Lipsa poftei de mancare poate fi un simptom al deficitului de fier. Mai ales in cazul mamicilor care au oferit ceai copilului ar fi bine sa mearga la pediatru si sa faca si analizele de care are nevoie copilul.

COPILUL ARE ALTE PROBLEME DE SANATATE
Pot fi si alte probleme de sanatate, pe langa rosu in gat si eruptii care il pot face pe copil sa refuze mancarea. De exemplu cand are febra, are afte sau gingivita etc. De cele mai multe ori in aceste situatii copilul va prefera sa suga si va refuza solidelele. Trebuie sa-l monitorizam atent in aceste perioade, sa mergem la medic si sa tinem legatura cu pediatrul copilului.

Aceasta nu este o lista exhaustiva a cauzelor, insa este una a celor mai posibile cauze. Este util si mai ales indicat sa analizam prin prisma acestei liste a celor mai posibile cauze ori de cate ori ne confruntam cu un episod in care bebelusul refuza sa manance.
Este important pentru sunt cauze asupra carora putem noi insine interveni prin diverse modificari, prin alimentatie si prin retete, insa sunt si cauze pentru care trebuie sa ne adresam medicului.