Nu trebuie sa fii expert sau o gospodina cu ani de bucatarit ca sa poti pregati aceast deliciu culinar.
O sa va indragostiti de acesta zacusca.
Eu pana la aceasta reteta abia gustam zacusca, acum..o astept cu nerabdare!

INGREDIENTE
5 Kg vinete
3 kg ardei kapia
1.5 kg ceapa (mie imi place si cu mai multa ceapa…am testat si cu 2 kg)
1 litru ulei
800 gr bulion (de casa sau bio)
Condimente: piper, foi de dafin


MOD DE PREPARARE
Se coc vinetele si ardeii la cuptor.
Decojiti ingredientele coapte si le tocati marunt, marunt.
Ceapa la fel trebuie tocata fin, fin.
Condimentati-o si puneti-o intr-o tava cu pereti inalti sau oala ( ce merge in cuptor) impreuna cu uleiul.
De preferat de fonta sau cu fund dublu.
O lasati putin pe foc pana se inmoaie ceapa si apoi adaugati restul ingredientelor.
Mai lasati 10-15 minute la foc mic si apoi o bagati la cuptor, si amestecati des sa nu se lipeasca.
La 10-12 minute la inceput.
De regula dureaza cam 4-5 ore pana capata consistenta cremoasa, si gusturile se imbina.
Practic zacusca este gata cand se desprinde compozitia de pe peretii vasului si ea este legata si uleiul absorbit.
Se poate face si pe foc, dar dureaza putin mai mult si se amesteca mult mai des.
Pregatiti borcanele sterilizate (bagate in cuptorul rece pe o tava, apoi tinute la 160 gr pret de 30 minute).
Turnati zacusca firebinte, inchideti bine capacele borcanelor si apoi le intoarceti in jos.
Le lasati asa 30-40 minute si apoi dupa ce le intoarceti la loc le lasati acoperite pana se racesc.
Este cea simpla si gustoasa zacusca pe care am mancat-o vreodata.
Pofta buna!