Am numit tortul “DELIA” pentru ca este făcut pentru ziua mea (33 de ani)

INGREDIENTE

Pentru BLAT
Blatul este unul simplu. Puteți caută pe flaveur la retetele mele de torturi și găsiți acolo cum am făcut blaturile și adaptați măsurile in funcție de cât de mare vreți sa l faceți. Sau orice alta reteta de blat de tort de pe flaveur sau pe care o știți deja.

Pentru JELEU

400 g căpșune congelate
agar in funcție de cât scrie pe ambalaj

MOD DE PREPARARE JELEU

Am pus căpșunule intr-o cratiță cu putina apa (un pahar mic) și am lăsat pe foc cât sa se înmoaie puțin. Am blendat totul apoi am dat prin sita. Mi-a rezultat aproape 500 ml de pasta zemoasa. Am completat cu apa pana la 500 ml. Am pus totul in cratita( oala), am pus agar și am lăsat sa fiarbă amestecând. Puteți îndulci înainte sa puneți agarul dacă e necesar. Când a început sa fiarbă,am mai lăsat 1-2 minute si am stins focul. Am lăsat sa se răcorească puțin și apoi am turnat compozitia in tava in care am făcut blatul (sau așa trebuia sa fi facut😁. Eu am pus in tava un pic mai mică și de aici și lăsatul marginilor când am pus fructele ). Tava este detașabilă, avea fundul pus și era tapetata cu hârtie de copt. Am lăsat la răcit apoi am băgat la frigider pana a doua zi.

INGREDIENTE CREMA 1
-crema de oua și lapte pe foc:
250 ml lapte
150g zahar (eu am pus chiar mai puțin)
3 gălbenușuri
40 g amidon sau 70-80g făina
250 g mascarpone
200 ml smantana pt frișcă cu 35% grăsime (cât mai grasa oricum)

MOD DE PREPARARE

Se amesteca gălbenușurile cu puțin lapte și făina cât sa se facă o crema. Apoi sa răstoarnă laptele călduț (îndulcit cu zaharul) peste și se amesteca bine apoi se pune pe foc și se amesteca încontinuu pana se ingroasa. Se răstoarnă crema intr-un vas tapetat cu folie alimentara și se împăturește bine ca sa nu se prindă pojghița. Se lasă la răcit, apoi se bagă la frigider. Eu am făcut asta cu o zi înainte. A doua zi, înainte sa asamblez tortul, am amestecat cu mixerul crema aceasta puțin, apoi am pus mascarpone și am mixat încă puțin pana la omogenizare. La final am incorporat smantana pentru frișcă bătută, cu ajutorul unei spatule.

INGREDIENTE CREMA 2
500 g mascarpone
80 g zahar pudra vanilat
200 ml smantana pt frișcă ( grasa)

MOD DE PREPARARE
Se amesteca mascarpone cu zaharul cât sa se încorporeze. Smantana se bate pana se ingroasa bine. Atenție pentru ca se taie foarte repede dacă se bate in exces. Trebuie doar cat sa stea pe paletele mixerului. Câteva minute 3-4 maxim. Crema asta am făcut-o ultima data. Am incorporat smantana bătută in mascarpone usor cu ajutorul unei spatule.
A doua zi, am tăiat tortul in doua ( pe orizontala), am însiropat puțin cu zeama de portocala partea de jos, am pus 1/3 din crema 1 ,jeleul,încă 1/3 din crema 1 (repet- pe care am mixat-o înainte de asamblarea tortului). Am pus și cealaltă parte de tort, am mai însiropat foarte puțin, am pus treimea cealaltă de crema 1. Apoi am făcut crema 2 și am ornat tortul așa simplu, pur și simplu l-am îmbrăcat in crema și am nivelat frumos. Am ornat cu multe fructe ( căpșuni, zmeura, phisalis, prune tăiate, nectarine tăiate, orice vreți sau aveți) și gata.
Extrem de bun. Pot sa spun ca in nici o farfurie nu a mai rămas nici măcar o firimitura. Prietenii noștri au făcut exact cum fac și copiii: mmm, miam, mama ce bun etc. 😁
Tortul a fost unul destul de mare. Blatul facut in tava de 26 cm din 8 oua.

Pot sa spun ca este cel mai bun tort pe care l -am făcut pana acum.

Jeleul putin acrișor e minunat și e o combinație super cu restul.

Sper ca am explicat cât de cât pe înțelesul tuturor.

Pofta buna!