INGREDIENTE

Blat:
1 banana coapta bine
1 ou
1 lingura carob (pudra de roscove)
1 lingura ulei de floarea soarelui
60-70g faina alba de grau
Un varf de lingurita praf de copt bio
Un varf de lingurita praf de vanilie

Mousse
250g capsuni (curatate de codite)
200ml smantana pentru frisca (35% grasime am folosit)
1 plic gelatina – 10g (sau agar agar)
50ml apa plata rece
1 lingura sirop de artar – optional

Decor: putina frisca pastrata de la mousse (o lingura, cat sa tina fructele), fructe congelate (zmeura si coacaze rosii)

MOD DE PREPRARE


Blat:
Am pasat banana si am amestecat-o cu oul si uleiul. Am incorporat cu ajutorul unui tel si ingredientele uscate, amestecate inainte (faina, praful de copt, praful de vanilie, carobul). Am pus in forma tapetata cu hartie de copt si am bagat la cuptorul preincazit la 180grade C pentru aproximativ 20minute.
Am folosit un vas yena cu diamentrul de 10-12 cm, apoi am decupat forma de inima, dupa o forma cu fund detasabil. Daca va intrebati de ce nu am folosit direct acea forma, pentru ca nu sta fix fundul ei.
Textura blatului este usor umeda din cauza bananei.

Mousse:
Am spalat foarte bine capsunile si le-am taiat bucatele, apoi le-am pasat putin cu blenderul vertical. Le-am pus la foc mic cu o lingura de sirop de artar (daca sunt capsuni dulci si aromate, de curte, de exemplu, nici nu este nevoie de siropul de artar). Am lasat sa scada cateva minute, exact ca la gemuri, amestecand. S-a format un sirop. Am luat de pe foc si am lasat sa se raceasca putin, apoi le-am dat printr-o strecuratoare de ceai, pentru a separa semintele (folosim doar siropul scurs).
Am batut frisca tare, conform instructiunilor de pe cutie.
Am pus gelatina la hidratat in 50ml apa plata rece pentru 10 minute, apoi am pus-o la bain marie pana s-a dizolvat. Am urmat instructiunile de pe plic. Am lasat-o sa se raceasca putin.
Am amestecat gelatina cu siropul si le-am adaugat treptat peste frisca, amestecand usor, dar continuu cu o paleta.
Am bagat la frigider pentru 20 minute, timp in care am mai amestecat de cateva ori usor cu paleta, pana s-a intarit asemenea unei budinci.

Asamblare: Am taiat pe orizontala blatul si am pus partea de jos pe farfurie. Am pus si inelul formei si am adaugat mousse-ul, intinzandu-l usor. Am pus partea de deasupra si am bagat la frigider peste noapte. Eu am facut seara si l-am lasat pana dimineata. Se poate lasa 2-3 ore la frigider, apoi se poate consuma. Dimineata am desfacut inelul, am intins frisca pastrata la frigider intr-un borcanel inchis si am adaugat fructele. Desigur, la decor se putea lucra mai mult.

*am folosit aproximativ jumatate din mousse, forma fiind mica (aproximativ cat palma)