INGREDIENTE:

Pentru BLAT:
4 oua
2 linguri zahar (optional sau in functie de preferinte)
2 linguri de ulei
1 lingurița plină de praf de copt BIO
3 linguri cu varf de făina albă
1 lingura cu varf de carob

Pentru CREMA:
4 gălbenușuri
500 ml lapte
1 lingurița pudra de vanilie
60 g făina
50 g unt gras
Sirop de artar sau zahar dupa gust si in functie de varsta.
2-3 linguri fructe de pădure lăsate la scurs (eu am avut congelate)
+ 1 cutie mascarpone

Pentru SIROP
Zeama de la o portocala

Pentru GLAZURA
250 g ananas si mango (pe care le-am blendat foarte bine si le-am trecut prin sita)
Putina apa
2 lingurite agar agar pentru glazura – cantitatea difera in functie de instructiunile de pe ambalaj.
Daca fructele sunt dulci ,nu mai e nevoie de îndulcitor ,plus ca eu am vrut si o tenta de acrișor

MOD DE PREPARARE:


BLAT:
Am separat gălbenușurile de albususuri.
Gălbenușurile le-am amestecat cu uleiul. Albusurile le-am bătut spuma tare, apoi am adăugat zahar si am bătut in continuare. Am adăugat gălbenușurile si am amestecat usor cu o spatula. Am incorporat treptat si făina, carobul si praful de copt printr-o sita, amestecând usor.
Am pus in tava de tort (de 20 cm) si am am băgat la cuptor la 180 de grade pana a trecut testul scobitorii. Se face repede. Nu am vrut un blat foarte înalt pentru ca se înaltă cu crema. Se poate face si intr-o forma mai mica daca doriti.

CREMA:
Am pus laptele intr-o oala mica la foc mic pe aragaz
Am amestecat gălbenușurile cu putin din lapte, făina, sirop de artar si pasta de vanilie. Am turnat compozitia peste lapte si am amestecat incontinuu cu un tel pana s-a îngroșat si a facut câțiva bulbuci. Am stins focul si am adăugat untul amestecând cat sa se topească. Imediat am pus folie alimentara direct pe suprafața cremei ca sa nu prindă pojghița. Am lasat sa se răcească.
Cand s-a răcit am amestecat-o bine cu mascarpone. Am împărțit-o in doua. O parte am lasat-o simpla, iar pe cealalta am amestecat-o cu fructele de pădure.

GLAZURA
Cand au fost toate gata am facut glazura. Dupa ce am trecut piureul de fructe prin sita a rezultat mai putin de 250 de g, asa ca am completat cu apa pana la 250
Am pus agarul peste, am amestecat cu un tel si am pus la fiert 10 minute, amestecâd din cand in cand. Am lasat sa se răcorească putin si sa se mai închege. Fierbeti in functie de instructiunile de pe ambalaj.

ASAMBLARE:
Am taiat blatul in doua. Am pus partea de jos pe un platou, am însiropat cu jumătate din zeama, am întins crema cu fructe, apoi am pus partea cealalta de blat, am însiropat cu zeama rămasă, am intins si crema simpla, am încercat sa întind cat mai bine inclusiv pe margini, apoi am turnat glazura cat înca a fost moale întinzând-o si pe margini.
Daca doriti sa întindeti si pe margini,va sfătuiesc sa faceți un pic mai multă.
Am ornat cu fructe. Si gata. La frigider cu el.
Bineînțeles ca puteți sa-l ornati cum doriti. Nu e musai sa puneți crema si glazura si pe margini.

Pofta buna!