INGREDIENTE

Aluat :
250 g făina albă de grau
2 gălbenușuri
125 g unt rece
1 lingura zahar brut, sau alt indulcitor (optional)
1 lingurița pudra de vanilie
4 linguri apa rece

Crema de vanilie:
500 ml lapte
2 gălbenușuri
1 lingura zahar brut, sau alt indulcitor ( optional)
3 linguri amidon alimentar
1/2 lingurița pudra de vanilie

Trandafirii de mere:
3 mere mari (eu am folosit ionatan) de aproximativ 220-250 g fiecare
sucul de la o jumătate de lămâie
1 litru apa

MOD DE PREPARARE

Mai întâi pregătim aluatul. Punem într-un vas toate ingredientele. Frământam bine pana obținem un aluat omogen. Îl acoperim cu folie alimentara și-l băgăm la frigider pentru minim o ora.

Intre timp pregătim crema de vanilie. Punem laptele intr-o cratiță, adăugăm gălbenușurile, amidonul, zaharul și vanilia, cu un tel amestecam pana se încorporează toate ingredientele. Punem cratiță pe aragaz la foc mic, amestecând continuu pana se ingroase. Luam cratița de pe aragaz și o acoperim cu o folie alimentara, pentru a nu prinde crusta și lăsam sa se răcească.

Pregătim merele:
Le spălam, le tăiem pe jumătate, scoatem cotorul și semințele cu ajutorul unei lingurițe. Cu ajutorul unui cuțit taiem feliuțe de 2-3 mm grosime din fiecare jumătate de mar.
Punem apa cu sucul de lămâie la fiert, când începe sa fiarbă reducem flacara la minim, și adăugăm jumătate din feliile de mar, lasam circa 4 minute pana când devin moi și flexibile pentru a le putea rula. Scoatem fâșiile de mar și le punem intr-o strecuratoare sa se scurga apoi pe un prosop de bucatarie pentru a elimina excesul de apa. Când s-au răcit, punem câte 5 feliuțe de mar suprapuse una peste alta, rulam fâșiile astfel încât sa obținem trandafirii.

Acum coacem tarta:
Scoatem aluatul de la frigider și îl întindem, îl punem in tava și-l înțepat cu furculița. Introducem tarta in cuptorul preîncălzit la 180 grade C pentru 20-30 minute sau pana se rumenește. Îl scoatem și-l lasam sa se răcească complet. Adăugăm crema de vanilie și uniformizam bine, ornam cu trandafirii de mere pe care ii apăsam puțin in crema.
Introducem tarta la frigider pentru câteva ore.

Pofta buna!