Nu imi place sa repet retetele, dar unele sunt prea bune sa nu le faci macar de 2 ori in viata.
Eram in dubii…PLACINTA RULATA DE CARTOF DULCE sau PLACINTA CU MERE SI NUCI?!
Si aveam niste mere frumoase….si niste nuci buuuune!
Si cum tocmai cumparasem o faina noua…sa nu fac eu duminica o placinta?
Dar cum sa fie…sa fie si buna, si munca putina…ca doar este duminica…sa fie si dulce…dar sa nu ii pun zahar?
Pai…uite-asa:

INGREDIENTE (4 portii)
ALUAT
250 g faina integrala
50 ml lapte
25 ml ulei de masline
1 lingurita cu varf drojdie uscata
1 lingura cu varf de nuca macinata fin

UMPLUTURA
3 mere medii dulci
cartof dulce de dimensiunea unui mar
2 lingurite de unt pentru uns foile
1/2 lingurita de scortisoara
miere pentru decor si aroma…circa 2 lingurite rase

 

MOD DE PREPARARE

Am amestecat drojdia cu laptele caldut si uleiul si am turnat peste faina integrala ( are si cevs tarate prin ea, de aceea nu am cernut-o) si nuca.
Am amestecat totul bine, bine.
Eventual cat o framantati usor cu mana sa va pudrati cu putina faina.

O puneti intr-un vas acoperit cu folie alimentara si prosop, si totul intr-un loc ferit de curent ( chiar cuptorul este un loc ideal).
Cam 45-50 minute l-am lasat la odihnit.

Separat am razuit fin cartoful si merele si intr-o tigaie impreuna scortisoara, am lasat compozitia la inmuiat, amestecand continuu….3-4 minute.

Apoi am uns plansa cu ulei si am impartit aluatul in 4.

Am intins foi subtiri si transparente aproape ( cat sa nu se rupa…atentie, datorita nucilor este usor sfaramicios).

Am uns cu putin unt, apoi am pus umplutura si am rulata dintr-o parte pana la jumatate, apoi din sensul opus iar pana la jumatate( pe lung).

Am taiat apoi pe jumatate, obtinand astfel 2 batoane duble de circa 20-25 cm lungime.

Repetati pana terminati aluatul.

Asezati batoanele duble intr-o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu unt.

Atentie asezati lipindu-le unele de altele, chiar impingand si aplatizandu-le, astfel incat sa va iasa un patrat compact.
Ungeti totul cu unt, mai ales colturile si bagati la 180 grade C caldura sus-jos fara ventilatie ( preincalzit) pana se rumeneste usor, aproximativ 30 de minute.
Dupa ce s-a racit putin placinta am uns-o cu miere.

Hmmm….mirosul si gustul ei…este de nereprodus!

Pofta buna!