INGREDIENTE PENTRU FOI

1 ou
200 g bulion, bebelusesc am folosit eu
1 lingura zahar brut
80 ml ulei de măsline
1 lingurița bicarbonat de sodiu
1 lingura zeama de lămâie
semințele de la o păstaie de vanilie / pudra de vanilie (optional)
450 g făina, dacă mai e nevoi adăugați încă 1-2 linguri cu făina

MOD DE PREPARARE

Într-un bol mixam oul cu zaharul și semințele de la păstaia de vanilie pana își dublează volumul și compozitia se deschide la culoare. Apoi adăugăm uleiul, bulionul și bicarbonatul stins in zeama de lămâie și omogenizam bine. Apoi incorporam făina și framantam pana nu se mai lipește de mana. Trebuie sa obtinem un aluat potrivit, nici moale nici tare, nelipicios.
Lasam aluatul deoparte pentru 20-30 minute, după care împărțim aluatul in 4 părți, fiecare bucata de aluat am întins-o de 36/22 cm, cu sucitorul, pe blatul de lucru infainat .
Și coacem foile pe dosul tavii de aragaz, fiecare pe rand, la cuptorul încins la 180 de grade pentru 12-15 minute.

Între timp pregătim crema.

INGREDIENTE PENTRU CREMA

900 ml lapte
160 g griș
100 g unt nesărat cu 82% grăsime
vanilie, optional
2 linguri zeama de lămâie
2 linguri zahar brut (optional)
300 g gem de afine, făcut de mine fără zahar

MOD DE PREPARARE

Intr-o crăticioară amestecam laptele cu zaharul, vanilia și grișul și-l punem pe aragaz la foc mediu, amestecând continuu. Când crema este gata, tragem de pe foc și adăugăm untul tăiat cubulete și zeama de lămâie și incorporam bine.

ASAMBLARE

Punem prima foaie, adăugăm jumătate din crema de griș și nivelam uniform pe toată suprafața. Apoi a doua foaie pe care o ungem cu gemul de afine. Apoi foaia a treia, peste care punem și cealaltă jumătate de crema de griș. Și deasupra punem și cea de-a 4-a foaie.
Dam la frigider pentru minim 3 ore. Eu am lăsat-o peste noapte.

Este super pufoasa și aromata.
Spor la gătit, dragi mămici!