Acest plan de diversificare este conceput pentru a introduce un aliment nou pe zi. La fel este conceput si primul plan de diversificare Flaveur, dar consider ca acesta este mult mai bun. Daca doriti sa vedeti si primul plan il gasiti aici PLAN DE DIVERSIFICARE PENTRU PRIMELE 30 DE ZILE.

Va recomand inainte de a incepe diversificarea alimentatiei bebelusului dvs sa incercati sa cititi ARTICOLELE DESPRE DIVERSIFICARE de pe site, pentru ca vor fi foarte utile. Pe de o parte va vor raspunde la intrebarile pe care poate deja le aveti si pe de alta parte va vor aduce informatii noi.

Precizari legate de planul de diversificare

Acest plan este conceput sa nu predispuna la constipatie, dar trebuie sa respectati cantitatea de carne, respectiv branza, ambele fiind puternic constipatoare. Carnea trebuie sa reprezinte ¼ din portia de mancare a bebelusului.

Uleiul de masline sa fie extravirgin. Puteti da o zi ulei de masline, o zi ulei de in, sau ambele in aceeasi zi, dar cate jumatate de lingurita. Uleiul de masline este ulei omega 9 iar uleiul de in este ulei omega 3, ambele foarte sanatoase.

Nu am scris un raport al legumelor, puteti pune chiar proportii egale cu cateva exceptii: ceapa ar putea fi cat o nuca, usturoi 1-2 catei sunt suficienti, sfecla rosie mai putina raportat la celelalte legume cu care o combinam, la fel si telina, ardeiul.

Legumele pot fi proaspete sau congelate.

Carnea de pasare poate fi orice dintre: pui, gaina, prepelita, curcan, bibilica si se poate oferi atat piept cat si pulpa. Nu am inclus ficatul in acest plan pentru ca nu recomand ficat decat de la gaina de tara sau ficat bio, mai rar accesibil. Dar daca aveti din sursa sigura, atunci puteti oferi ficat intr-o zi in care trebuie sa dati carne (1 ficatel e suficient).

Peste poate fi atat proaspat cat si congelat si puteti alege dintre: pastrav, salau, cod, biban, dorada, somon, crap etc.

Condimentele pot fi atat uscate cat si proaspetele si nu trebuie adaugat mult, cat prindeti intre 2 degete, ca si cum puneti sare. La fel si la fulgii de drojdie inactiva, presarati cat luati putin intre 2 degete.

Ceapa si usturoiul le gatim la abur odata cu restul legumelor, apoi le pasam.

Nu trebuie sa scoatem semintele dovleceilor, mai ales daca sunt dovlecei mici. Si nici nu trebuie sa-i curatam de coaja.

Gasesc aceste combinatii foarte gustoase si sper sa aiba succes! Diversificare placuta si nu uitati ca starea emotionala pe care o aveti, o transmiteti si bebelusului si automat influentati desfasurarea meselor! Ramaneti calma si relaxata si pozitiva indiferent daca bebelusul mananca sau nu mananca asa cum v-ati fi dorit!

Ziua 1 – Cartof dulce

Ziua 2 – Cartof dulce + dovlecel

Ziua 3 – Cartof dulce + dovlecel + usturoi + 1 lingurita ulei de masline sau in alimentar

Ziua 4 – Dovlecel + fasole verde + usturoi + 1 lingurita ulei de masline sau in + fulgi de drojdie inativa

Ziua 5 – Fasole verde + usturoi + cartof alb + patrunjel + 1 lingurita ulei de masline sau in + fulgi de drojdie inactiva

Ziua 6 – Cartof dulce + fasole verde + usturoi + ulei de masline (o lingurita) + carne de pasare 20g

Ziua 7 – Cartof alb + dovlecel + broccoli + usturoi + 1 lingurita ulei de masline/in + fulgi de drojdie inactiva + oregano

Ziua 8 – Broccoli + cartof dulce + usturoi + 1 lingurita ulei de masline/in + oregano + patrunjel + fulgi de drojdie inactiva + ¼ ou fiert tare (intreg: si albus si galbenus)

Ziua 9 – Cartof alb + fasole verde + usturoi + morcov + 1 lingurita ulei de masline/in + patrunjel + cimbru + fulgi de drojdie inactiva + curcuma

Ziua 10 – Dovlecel + morcov + broccoli + usturoi + ceapa + 1 lingurita ulei de masline/in + patrunjel + oregano + carne de pasare

Ziua 11 – Cartof alb +dovlecel + cartof dulce + pastarnac + 1 lingurita ulei de masline/in + patrunjel + fulgi de drojdie inactiva + curcuma

Ziua 12 – Dovlecel + broccoli + ardei gras + morcov + usturoi + 1 lingurita ulei de masline/in + carne de pasare 20g + patrunjel + curcuma

Ziua 13 – Cartof dulce + broccoli + usturoi + 1 lingurita ulei de masline/in + oregano + peste 20g (de exemplu merge salau sau cod)

Ziua 14 – Dovlecel + morcov + usturoi + conopida + ceapa + 1 lingurita ulei de masline/in + patrunjel + oregano + curcuma + boia dulce de ardei

Ziua 15 – Dovlecel + morcov + broccoli + 1 lingurita ulei de masline/in + 1 lingurita branza de casa preparata cu iaurt + marar

Ziua 16 – Cartof dulce + broccoli + spanac + 1 lingurita ulei de masline/in + ou fiert + oregano + patrunjel

Ziua 17 – Dovlecel + cartof dulce + usturoi + radacina de patrunjel + 1 lingurita ulei de masline/in + carne de pasare 20g*

Ziua 18 – Conopida + morcov + broccoli + telina + 1 lingurita ulei de masline/in + carne de pasare 20g + patrunjel + curcuma

Ziua 19 – Cartof alb + mazare + morcov + 1 lingurita ulei de masline/in + carne de pasare 20g + busuioc + patrunjel

Ziua 20 – Cartof dulce + spanac + praz + 1 lingurita ulei de masline/in + ½ ou fiert tare (si albus si galbenus)

Ziua 21 – Cartof alb + broccoli + usturoi + dovlecel + 1 lingurita ulei de masline/in + peste 20g (de exemplu merge somon)

Ziua 22 – Dovlecel + sfecla rosie + ceapa + ardei gras + 1 lingurita ulei de masline/in + 2 lingurite branza de casa preparata cu iaurt

Ziua 23 – Conopida + dovleac placintar + pastarnac + ceapa + 1 lingurita ulei de masline/in + fulgi de drojdie inactiva

Ziua 24 – Broccoli + cartof dulce + usturoi + ardei gras + 1 lingurita ulei de masline/in + patrunjel + curcuma + carne de pasare 20g

Ziua 25 – Fasole galbena + usturoi + morcov + dovlecel + 1 lingurita ulei de masline/in + cimbru + patrunjel + carne de pasare 20g

Ziua 26 – Cartof dulce + spanac + usturoi + cartof alb + ½ ou fiert tare (si albus si galbenus)

Ziua 27 – Mazare + usturoi + ceapa + cartof dulce + 1 lingurita ulei de masline/in + cimbru+ peste 20g (de exemplu merge biban sau cod)

Ziua 28 – Conopida + usturoi + morcov + pastarnac + 1 lingurita ulei de masline/in + carne de pasare 20g + patrunjel + curcuma

Ziua 29 – Dovleac placintar + broccoli + fasole verde + 1 lingurita ulei de masline/in + braza de casa preparata cu iaurt + curcuma + busuioc

Ziua 30 – Spanac + usturoi + ceapa + cartof dulce + 1 lingurita ulei de masline/in + patrunjel + carne de pasare 20g