placinta-cu-mere-din-aluat-pufos

Atat de buna a fost cea cu praz si spanac, incat am refacut placinta si cu umplutura „dulce”

INGREDIENTE ALUAT
350 gr faina
150 gr lapte 3.5% gr
15 gr drojdie proaspata
1/2 lingurita de zahar brut (optional)
3 linguri de ulei


INGREDIENTE UMPLUTURA
8 mere medii
4 linguri de nuca pisata
1 cubulet de unt
putina scortisoara
1 galbenus + 1 lingurita ulei pentru uns

MOD DE PREPARARE
Am facut o gaura in mijlocul fainii si am pus drojdia faramitata, zaharul si putin lapte caldut.
Am amestecat, framantand usor, si am inceput sa tort treptat restul de lapte, alternand si cu uleiul.
Am presarat faina pe deasupra „bilei” de aluat si am lasat-o la loc ferit pret de 60 minute.
Intre timp am curatat si razuit fin merele.
Le-am pus impreuna cu sucul lasat din ele intr-o tigaie, impreuna cu untul, si scortisoara si le-am lasat la foc mic acoperite
Isi vor mai lasa zeama.
Amestecati pana se evapora.
Apoi am impartit aluatul in 6 parti.
Am intins foi lungi si inguste ca sa pot forma rulouri.
Dupa ce am umplut cele 6 foi (…unse cu mere si presarat nuca), am inceput sa le asez intr-o tava unsa cu ulei, in forma concentrica…sub forma de melc.
Dinspre interior spre exterior, rotind rulourile.
Am uns apoi placinta cu galbenus frecat cu ulei, si am decorat cu nuca.
Aceasta este optionala.
Puteti lasa fara sau presara orice doriti.
Am bagat-o la 180 gr pana s-a rumenit uniform.
La cuptorul meu pe gaz, asezata tava la nivel mediu, a durat circa 55-60 minute.
Cel mai bine verificati dupa 45 de minute cu o scobitoare.
Pofta buna!