Toamna este sezonul placintelor si al recoltelor de mere, pere, gutui, dovleac placintar si multe alte bunatati.
Sa profidam de aceste roade din plin.

INGREDIENTE (4 portii)
ALUAT
250 gr faina integrala
50 ml lapte
25 ml ulei
1 lingurita cu varf drojdie uscata
1 lingura cu varf de nuca macinata fin
UMPLUTURA
1 mar mare si dulce
1 para mare
1 lingurita de unt
1 lingura de nuci pisate
1/2 lingurita de scortisoara
DECOR
1 galbenus
1ingurita de ulei
putina scortisoara


MOD DE PREPARARE
Am amestecat drojdia cu laptele caldut si uleiul si am turnat peste faina.
Am amestecat/framantat totul bine.
Eventual cat o framantati usor cu mana sa va pudrati cu putina faina.
O puneti intr-un vas acoperit cu folie alimentara si prosop, si totul intr-un loc ferit de curent ( chiar cuptorul este un loc ideal).
Cam 45-50 minute l-am lasat la odihnit.
Separat am razuit fin para si marul ( ambele decojite) si intr-o tigaie impreuna scortisoara si untul, am lasat compozitia la inmuiat, amestecand continuu….3-4 minute.
Apoi am uns plansa cu ulei si am impartit aluatul in 4.
Am intins o foaie mareeee de vreo 0.5 cm grosime.
Apoi am decupat cerculete.
Ies 12 bucati duble.
Practic 24 puse cate 2.
De preferat impartiti aluatul in 2 si faceti 12 si apoi iar o serie.
Apoi am pus umplutura si am presarat nuca pe cerc .
Apoi am pus un alt cerc si cu ajutorul unei cozi de lingurita am sigilat de jur-mprejur aluatul.
Asezati pachetelele intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Ungeti-le cu pensula cu galbenusul amestecat cu ulei.
Pudrati-le cu scortisoara si bagati tava la 170-180 gr( preincalzit) pana se rumeneste usor.
Sunt perfecte si pentru cei mici si pentru cei mari.
Pofta buna!