Inca din sarcina mi s-a recomandat sa ascult muzica, in special clasica si fiind o mare iubitoare de muzica, chiar am facut asta, primul pas a fost sa nu ratez concertul lui Andre Rieu. De la dezvoltarea dragostei pentru tot ce e frumos, a creativitatii si sensibilitatii, la emotia pe care o traiesti cand asculti sau interpretezi muzica, totul este posibil atunci cand incluzi muzica in viata ta si a celor dragi.

De cand a aparut si bebele, am inceput sa ascult seara muzica pentru bebelusi si am vazut ca il linisteste, iar in restul zilei alte genuri muzicale ca sa diversificam.

Concluzia dupa 1 an este ca bebele iubeste muzica si cand aude niste zgomote ritmate incepe sa danseze, da din maini si i se lumineaza fata, dintr-o data se transforma pentru ca muzica ne transpune de la nastere intr-o lume plina de buna dispozitie si armonie, ne sensibilizeaza pe toti si ajuta la o dezvoltare in armonie a celor mici.

Iar un copil crescut intr-o atmosfera destinsa se dezvolta altfel, adica intr-un mod frumos. Copilul „copiaza” ce vede si „inregistreaza” tot ce aude, asa ca aveti grija ce ascultati si cum dansati prin casa :).

Printre beneficiile pe care ni le mai aduce muzica se mai numara: dezvoltarea creierului copiilor, a sanatatii fizice facand inima mai puternica, isi pune amprenta si asupra sanatatii psihice prin imbunatatirea somnului, relaxare, diminuarea stresului si a anxietatii, dar cel mai important ne face mai buni si mai sensibili.
Studiile arata ca muzica are un efect pozitiv asupra intelectului si a capacitatii de concentrare al copiilor. In copilarie, creierul este in continua dezvoltare si se adapteaza perrmanent mediului inconjurator. Depinde de noi sa aducem in planul apropiat al copilului, experiente pozitive, printre care si muzica. Relatia parinte-copil stimuleaza dezvoltarea armonioasa a copilului, iar muzica trebuie sa fie prezenta in acest mediu propice de dezvoltare psihica si fizica.

„Geniul surd al muzicii clasice”, Ludwig van Beehoven a descris cel mai frumos utilitatea muzicii din viata noastra:

„Muzica este mediatorul dintre viata spirituala si cea a simturilor.”

Daca la inceput auditia muzicala este de mare succes in relatia cu bebele, cea mai placuta este vocea mamei si recunosc ca nu aveam un repertoriu bogat, dar l-am imbunatatit :). Prin ascultare, copilul isi dezvolta, pe langa sensibilitate, vocabularul, limbajul, profilul intelectual.
Cu timpul, insa, auditia devine insuficienta intrucat copilul creste si are nevoie sa interactioneze, sa se exprime, iar la cateva luni, cu vocea reuseste doar sa murmure sau sa ingane ceva. De aceea trebuie sa introducem in activitatile zilnice – jucariile muzicale care ii vor dezvolta nu numai urechea si memoria muzicala, dar si dexteritatea, simtul tactil, aptitudini vizuale, coordonarea mana-ochi.
Incepand cu cele mai simple jucarii pe care le putem confectiona noi in casa din sticle si diferite seminte, apoi cu zornaitoare fara piese mici si continuand cu instrumente mai complexe adaptate varstei.

Este important sa alegem jucarii muzicale din materiale bune pentru a fi durabile, colorate ca sa fie atractive, dar si practice, din materiale si vopsea non toxice pentru ca sigur vor fi „gustate” de cei mici si nu in ultimul rand, sa fie adaptate varstei pentru ca altfel nu vor prezenta interes prea mare sau copilul se va plictisi foarte repede de ele.
Instrumentele muzicale se impart in multe categorii, dar noi ne vom referire doar la cele care pot fi folosite de copiii mici, adica jucariile muzicale.
La inceput, instrumentele de percutie din lemn au mare succes la cei mici, iar dintre acestea amintim: instrumente de percutie cu ton definit: xilofon sau instrumente de percutie cu ton difuz: tobite de diferite marimi cu bete de lemn, tamburina, castaniete, maracas
Aceste jucarii minunate se gasesc pe site-ul WOODEN TOYS & CRAFTS, unde intalnim si seturi de jucarii muzicale din lemn frumos pictate, care pot fi oferite cadou, unele avand cutii din lemn in care pot fi depozitate.

Pentru bebelusii sub 1 an cele mai indicate sunt instrumentele – jucarii care fac zgomot si care ii ajuta pe cei mici sa descopere ritmul. La inceput acestea vor fi folosite de parinti, iar ulterior copilul nu va ezita sa le testeze singur. Cele din lemn au o acustica mult mai buna decat cele din alte materiale si sunt pictate frumos, ca de exemplu: animalute din lemn care canta cand sunt atinse sau instrumente in forma de animalute, cutituta muzicala, maracas, tamburina cu maner.
Dupa 1 an, toddlerii vor descoperi ca pot sa foloseasca din ce in ce mai bine vechile lor jucarii muzicale pentru ca sunt capabili sa le descopere altfel, iar coordonarea mana-ochi este mult mai buna. De asemenea, pot aparea preferinte in ceea ce priveste sunetele si culorile, iar auzul este mult mai bine dezvoltat, mai ales daca a fost exersat prin multe auditii.

Dupa 1 an jumatate – 2 ani, copilul este capabil sa gandeasca, limbajul se imbunatateste, iar auzul este foarte bine dezvoltat si reuseste sa faca diferenta intre zgomote si sunete.

La 3 ani si dupa aceasta varsta exista o gama diversificata de instrumente din lemn: de suflat, cu arcus, ciupite, lovite, dar si din metal, electronice. Acest lucru se datoreaza unei maturizari „fizice”, „fonematice” si „muzicale” a auzului. Acum copilul este capabil sa interpreteze melodii simple si sa studieze mai serios un instrument muzical.

In ce priveste jucariile muzicale din lemn preferate de cei mici, cu siguranta xilofonul este lider, dar exista si varianta Xilofonul Mozart cu 3 tonuri diferite si o simfonie placuta, care va umple ambientul.
Pentru sunetele jucause putem alege zornaitoarele sau tobele, dar fiind foarte zgomotase recomand parintilor sa-si pregateasca urechile pentru distractie maxima.

Daca vreti diversificare in muzica, atunci oferiti copiilor fluiere din lemn frumos colorat si muzicute sau daca vreti sa invete un instrument muzical de coarde, atunci trebuie sa puneti bazele folosind jucarii muzicale cu design clasic cum este chitara.

Muzica este o arta, dar sa nu uitam sa fim selectivi si sa alegem muzica de calitate intrucat de la inceput se pun bazele lumii muzicale.

Cu cat creste copilul, cu atat putem introduce in viata lui mai multa actiune in ce priveste muzica, iar un pian asezat in living sau in camera sa sigur il va atrage, va fi curios sa-l descopere si poate vor ramane prieteni pe viata. Fiind un instrument muzical de lovire solicita o coordonare complexa si este indicat dupa 4 ani.

Desi exista pe piata o gama larga de jucarii din plastic sau diverse materiale, consider ca cele din lemn sunt mult mai interesante si au sunetele mai placute auzului, nu este un sunet prea zgomotos sau care ar putea afecta auzul micutilor.
Chiar daca copilul nu va urma o cariera muzicala vocala sau instrumentala, muzica trebuie sa fie prietena lui intrucat ii va fi alaturi toata viata si i-o va infrumuseta.
Beneficiul principal al muzicii este dezvoltarea sensibilitatii, frumosului, dar si creierului la varste fragede si intretinerea unei sanatati bune a acestuia pana la adanci batraneti. Uneori muzica fiind vindecatoare.

Fara muzica lumea ar fi saraca si trista, de aceea nu ezitati auditiile sau sa intepretati vocal, sau instrumental cu jucariile muzicale.
Distractia va fi garantata si toata lumea fericita pentru ca muzica este un promotor al bunei dispozitii!