INGREDIENTE
500 g faina
200 mL lapte (+/- cativa mL in functie de consistenta obtinuta)
30 mL ulei din samburi de struguri
1/2 pastaie de vanilie
15 g dojdie proaspata
2 oua pentru aluat si 1 galbenus pentru uns
1 lingura sirop de artar (optional)
Miere si nuca macinata pentru decor (daca sunt deja introduse)

MOD DE PREPARARE
Am facut maiaua din drojdie, putin lapte, o lingurita sirop de artar si 3 linguri de faina si am lasat aproximativ 20 minute la crescut!
Apoi am pus faina intr-un vas peste care am adaugat maiaua, ouale, siropul de artar, vanilia si am amestecat adaugandu-se cate putin din lapte pana se obtine un aluat nelipicios, apoi punem si din ulei putin cate putin. In final se mai framanta si pe blatul de lucru si se lasa aproximativ o ora la crescut! Se scoate aluatul din nou pe blatul de lucru, se framanta putin, apoi se formeaza mucenicii in forma de opt sau ce forma doriti; se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa la crescut inca 15-20 de minute. Cu ajutorul unei pensule se ung mucenicii cu lapte si galbenus de ou si se dau la cuptor la 180 grade C pana cand sunt gata. Se ung cu miere cand s-au racit si se preasara nuca macinata fin!


Poftă bună!