Prima masa de solide a bebelusului, la 6 luni, va fi cea de pranz de legume, deoarece recomandarile sunt ca alimentele bogate in fier sa fie introduse cat mai repede, iar acestea pot fi combinate cel mai bine cu legumele.
Prima masa a bebelusului va fi la pranz si va consta intr-un piure de legume cu o consistenta groasa, incat sa nu curga din lingura. Ideal sa introduceti legumele pe rand, deci incepeti cu o leguma. Decizia va apartine daca doriti sa respectati sau nu ‘’Regula de 3 zile’’ sau un minimum de 24h intre alimentele noi introduse. Va recomand PLANUL DE DIVERSIFICARE PENTRU PRIMELE 30 DE ZILE. Daca nu doriti sa-l urmati atunci gasiti aici RETETE BEBELUSI 6 LUNI

Cel mai recomandat este ca legumele sa fie gatite la abur pentru ca ramane un procent mare de nutrienti in ele, comparativ cu fierberea prin care se pierde un procent semnificativ.
Nu va trebuie neaparat un aparat special pentru gatitul la abur, ci puteti achizitiona o sita speciala. Sita este de 2 feluri: cea care are picioruse si se baga in oala si cea care seamana cu o strecuratoare si se pune pe oala. Sunt in regula ambele.

Textura piureului 

Ideal este sa incepeti cu legumele pasate cu furculita si sa evitati blenderul. Daca copilul accepta din start pasat cu furculita atunci va fi mult mai usor sa treceti la texturi mai grosiere, iar mai apoi la bucati. Daca il obisnuiti din start cu textura foarte fina obtinuta cu blenderul va fi mai greu sa faceti trecerea la bucatele.
Copilul va fi alaptat cu 30-40 de minute inainte de masa, pentru a nu fi prea infometat.
Pentru copilul hranit cu lapte formula, se va alege o perioada, aproape de ora la care ar fi avut masa de lapte, tot pentru a nu fi foarte infometat. De exemplu: daca avea un biberon de lapte la ora 13 atunci ii vom oferi masa de solide in jurul orei 12.
Orele sunt orientative si depind de programul copilului. Nu oferiti masa aproape de ora de somn, cand copilul este foarte obosit.

Trecerea de la hranirea exclusiva cu lapte la alimentatia diversificata este recomandat sa o facem treptat. Cantitatea de solide va fi crescuta treptat, astfel ca vom incepe cu 1-2 lingurite de piure in prima zi si vom creste treptat cantitatea in fiecare zi. Copilul nu trebuie sa manance un castron de mancare in prima zi a diversificarii. Daca mananca 1-2 lingurite este foarte bine.
In aproximativ o saptamana deja ii putem da atat cat doreste. Cantitatea de solide o va stabili copilul, el va sti exact cat are nevoie sa manance si nu este deloc normal sa incepem sa pacalim copilul doar doar sa-l facem sa manance atat cat ne dorim noi.
Copilului hranit cu lapte formula i se vor suplimenta mesele de solide cu lapte pana ajunge sa se sature cu masa de solide. Asadar, dupa cele 2-3 lingurite de solide ii veti oferi biberonul cu lapte ca de obicei, iar el va bea atat cat va avea nevoie. Pe masura ce incepe sa manance o cantitatea mai mare de solide, va scadea si cantitatea de lapte pe care el o va bea in completarea mesei. Cand va manca suficiente solide la masa de pranz el va refuza biberonul cu lapte. Odata scos laptele de la pranz si inlocuirea lui cu solide, este indicat sa nu mai oferim lapte. Practic urmarim inlocuirea meselor de lapte cu cele de solide. Sigur, ca sunt si cazuri exceptionale cand copilul are un anumit disconfort si nu doreste masa de pranz de solide, atunci nu-l vom tine nemancat si ii vom oferi lapte.

Ce legume oferim la 6 luni?

Nu exista legume speciale pentru 6 luni, insa vom avea in vedere ca unele pot fi greu tolerate. Daca copilul este predispus la constipatie, atunci veti miza pe dovlecel, dovleac placintar, cartof dulce. Oferiti piure din maximum 3 legume pentru a intelege si copilul ce mananca. Daca doriti sa faceti piureul de legume mai moale, atunci, in momentul in care pasati legumele fierte cu furculita adaugati ori putina apa in care au fiert legumele, ori putin lapte matern, ori putin lapte formula (in functie de laptele pe care il bea copilul), ori pur si simplu putina apa plata. Atentie! Laptele matern si laptele formula nu se fierb, de aceea se pot adauga in momentul in care pasati legumele fierte si preparati piureul. Putem face consistenta piureului mai moale fie cu lapte matern fie cu lapte formula, in primele zile, daca copilul nu accepta deloc mancarea solida. Altfel putem face piureul putin mai moale adaugand din apa in care au fiert legumele.

Dupa cateva zile de diversificare, deja putem incepe sa adaugam cateva picaturi de ulei (de exemplu ulei masline extra virgin) si sa folosim verdeata in mancare pentru un gust mai aromat. NU adaugati sare in mancare pe motiv ca mancarea nu are gust si copilul de aceea nu mananca. Copilului ii va lua timp sa se obisnuiasca cu noi texturi/gusturi, pentru o buna perioada de timp va fi in faza de testare. Copilul nu cunoaste gustul sarat iar mancarea are gust foarte bun si fara sare. Nu confundati gusturile adultilor cu gusturile copiilor la inceputul diversificarii! Acest start este foarte important pentru ca ii va forma copilului obiceiurile alimentare de mai tarziu. Deci voi parintii sunteti raspunzatori daca copilul va avea obiceiuri alimentare sanatoase sau nesanatoase.

Este foarte important sa creati o rutina a meselor. Cand este ora mesei, copilul va fi pus in scaunelul lui de masa si i se va oferi mancare, chiar daca poate cu o zi in urma a refuzat sa manance. Este foarte important ca mesele sa fie luate impreuna cu ceilalti membri ai familiei si nu sa-i oferiti separat copilului ca mai apoi sa mancati si voi. In cele mai multe cazuri, masa de pranz este luata doar cu mama. Deci mama este bine sa manance impreuna cu copilul. Mama sa manance din mancarea ei, in timp ce-i da si copilului din mancarea lui.
Piureul de legume il puteti face si pentru 2 zile. (in acest caz nu mai adaugati lapte formula sau lapte matern pentru a-l face mai subtire, ci apa). Il portionati cald, il puneti in recipiente care se inchid ermetic si le raciti fortat intr-un vas cu apa rece, apoi le bagati la frigider. Nu lasati mancarea sa se raceasca la temperatura camerei pentru ca se dezvolta si se inmultesc bacterii. Acelasi lucru este valabil si pentru mancarea adultilor. Dupa ce luati mancarea de pe foc, raciti oala in apa rece si bagati-o rapid la frigider.
Daca faceti piure pentru 2 zile atunci il veti portiona inainte cand nu a intrat in contact cu saliva copilului. Daca la o masa va mai ramane piure, ori il manca mama ori il aruncati. Nu mai oferi copilului mai tarziu sau a doua zi din el, din aceeasi cauza: bacterii.

Cand introducem carnea/branza/oul?

Dupa 4-5 legume introduse deja putem adauga si carnea/branza/oul. Nu este o ordine anume deci voi alegeti in ce ordine le adaugati, bineinteles ca nu este obligatoriu sa le oferim pe toate la 6 luni, pana la 8 luni puteti introduce majoritatea. Eu am ales sa vorbesc la 6 luni despre ele, pentru a le putea grupa pe toate intr-un singur loc.

Branza de casa

O preparam cu lapte de vaca, chiar daca copilul este alaptat sau primeste lapte formula. Laptele matern si laptele formula nu se prepara termic. Branza de casa o preparam cu lapte pasteurizat de vaca de la magazin cu 3.5% grasime sau cu lapte proaspat pe care il fierbem inainte. Putem prepara fie cu zeama de lamaie, fie cu iaurt. Retetele aici: BRANZA PREPARATA CU IAURT si BRANZA PREPARATA CU LAMAIE.

Branza calcica se ofera doar daca copilul are carente dovedite cu analize. Lucru care nu prea se intampla in cazul copiilor hraniti cu formula de lapte pentru ca formula contine deja tot ce are nevoie copilul.
Branza o putem combina cu 1-2 legume introduse.

Oul

Se ofera intreg, si nu doar galbenus. In articolul CAND INTRODUCEM ALERGENII am explicat de ce.
Oul se ofera fiert tare, adica si cu galbenusul si cu albusul tari. Este interzis oul moale, insuficient gatit copiilor pentru ca exista riscul intoxicatiei cu salmonella. Astfel ca oul trebuie fiert tare 10-12 minute, contorizate din momentul in care apa incepe sa fiarba.

Oul il putem combina cu 1-2 legume introduse.
Inainte sa-l folosim, spalam coaja oului sub un jet de apa.

Carnea

Nu este o ordine anume si putem oferi carne de pasare, de porc, de vita, peste.
Atentie la carnea de pasare provenita de la pasari crescute industrial! Ideal este sa oferim carne din sursa sigura. Pasarile crescute industrial nu vad lumina zilei, li se administreaza antibiotice pentru a evita infectiile, de asemenea li se administreaza hormoni de crestere. Cantitatea hormonilor din carne nu se cunoaste exact, pentru ca de obicei se realizeaza teste doar la urina, fecale si par. Hormoni de crestere li se administreaza si vitelor. Hormonii se administreaza prin hrana (concentrate), injectabil, sau printr-un cercel pus la urechea animalului. Daca aveti surse de carne de la tara, totusi asigurati-va ca acele pasari nu sunt hranite cu concentrate.

Consumul des de carne provenita de la animale sau pasari carora li s-au administrat hormoni de crestere, poate avea efecte negative rapide asupra copiilor. Deja sunt foarte multe cazuri raportate de copii cu probleme endocrinologice. Atentie! Nici ouale nu sunt sigure daca provin de la gaini carora li s-au administrat hormoni de crestere.
O carne sigura este cea de bibilica, pentru ca bibilica este o pasare pretentioasa care prefera libertatea, este rezistenta la boli, nu ii trebuie antibiotice si nu accepta decat hrana naturala.
Ma voi opri aici cu aceste aspecte si le voi detalia intr-un articol dedicat.
Stiu ca nu toti avem surse sigure de carne, dar macar sa alegem ‘’raul’’ cel mai mic.
Carnea o fierbem bine, o taiem marunt cu cutitul si o servim cu un piure din 2-3 legume. Carnea oferita la o singura masa este suficient. Nu trebuie sa exageram oferind carne la mai multe mese ci trebuie sa ne asiguram ca acoperim cat mai multe grupe alimentare.

Ficatul de pasare

Se poate combina cu 2-3 legume introduse. Ficatul nu contine toxine, pentru ca rolul lui este exact acesta, de a procesa toxinele. Ficatul (organele in general) este mult mai nutritiv decat pieptul, muschiul sau pulpa. Asigurati-va ca ficatul pe care vreti sa-l folositi este dintr-o sursa sigura, pentru ca ficatul provenit de la un pui crescut industrial poate avea reziduri de metale grele foarte periculoase sanatatii.
Ficatul poate fi tinut in lapte o ora inainte de gatire (la frigider), pentru a reduce din gustul puternic, deci nu pentru a elimina toxinele. Apoi fierbem ficatul in apa, aproximativ 25-30 de minute contorizate din momentul in care apa fierbe.

Dupa ce introduceti proteina animala, puteti oferi 3 zile carne, o zi ou, o zi branza, o zi ficat, de exemplu.
Multi parinti se intreaba cate grame de proteine ar trebui sa consume copilul per zi. Copiii trebuie sa consume 1g de proteine per kg/corp. Cu cat inainteaza in varsta cu atat necesarul de proteine va creste. Nu vom sta bineinteles cu tabele continand gramele de proteine per aliment! Daca copilul are o dieta diversificata si zilnic acopera minimum 4 grupe alimentare, atunci nu avem de ce sa ne facem probleme.

Pentru 6 luni nu prea sunt retete pentru ca mizam pe introducerea treptata a alimentelor si combinarea acestora.

Asadar, la 6 luni copilul are o singura masa de solide la pranz. Copilul alaptat va fi alaptat la cerere.
Copilul hranit cu lapte formula va avea de exemplu, urmatorul program:
Ora 7-8: lapte praf
Ora 10-11: lapte praf
Ora 12-13- masa de pranz +completare cu lapte praf pana ajunge sa manance suficient si sa refuze laptele praf sau sa bea 10-20mL – completarea se face imediat dupa masa de solide, nu la 30 de minute sau o ora pentru ca este numita completare facand parte din aceasta masa de pranz
Ora 16-17: lapte praf
Ora 19-20: lapte praf
La culcare din nou lapte praf + biberoanele din timpul noptii
Este doar un exemplu, orele fiind orientative, programul va fi in functie de fiecare copil.

Citeste si celelalte articole:

MESELE BEBELUSULUI LA 7 LUNI

MESELE BEBELUSULUI DUPA 8 LUNI

MESELE BEBELUSULUI DUPA 1 AN

SURSE

Healthline.com
ncbi.nlm.nih.gov
kidshealth.org
edu-cnsmf.ro