Joaca este începutul cunoaşterii”, George Dorsey

Pornind de la acest citat trebuie sa punem la dispozitia copiilor inca de mici diverse jocuri si jucarii aparent banale dar care pentru ei sunt inceputul…inceputul unei excursii catre o cunoastere a lumii…o lume plina de necunoscut pentru micuti! Dar ca orice excursie trebuie sa fie in siguranta!

Dar oare toate jucariile sunt sigure? Oare unele jucarii nu fac mai mult rau decat bine?

Copiii găsesc de toate în nimic. Adultii, nimic în toate”, Giacomo Leopardi

Asa cum spune si citatul lui Giacomo Leopardi, copiii prefera lucrurile/jucariile simple, nu neaparat gadget-urile cum sunt tentati parintii sa cumpere…sau cele mai colorate si impozante jucarii cu zeci de suruburi si piese minuscule.

De multe ori am auzit ca o jucarie din plastic si/sau vopsita garanteaza un grad mare de siguranta, ca este atragatoare, ca are forme si culori extrem de variate, ca este rezistenta, ca poate fi spalata usor si in general este suficient de sigura dar oare este valabil pentru toate jucariile?!

Parintii trebuie sa se documenteze inainte de a achizitiona o jucarie. Se fac multe teste de siguranta, de rezistenta, care arata gradul de siguranta al jucariilor. Nu de putine ori am aflat ca foarte multe jucarii au fost retrase din magazine deoarece s-a descoperit ca vopseaua contine plumb sau alte substante nocive pentru sanatatea umana sau chiar nesigura avand unele componente mici care se pot inghiti sau pur si simplu nu sunt rezistente la socuri mecanice.

Jucariile din lemn datorita prelucrarii atente a lemnului sunt fine fara parti ascutite, acoperite cu vopsea non-toxica, ecologica sau lac ecologic pe baza de apa, si nu se desfac in bucati mici pe care copiii sa le inghita. Un alt aspect important este ca acestea nu raman fara baterii si nu folosesc curent electric. Micutii nostri sunt foarte ingeniosi si sunt experti in a gasi bateriile care sunt foarte periculoase pentru sanatatea lor dar si pentru mediul inconjurator! Prin faptul ca nu folosesc curentul electric le aduc un plus pentru siguranta celor mici!

De exemplu, pentru copilasii mici care pot deja apuca si muta dintr-o mana in alta jucariile este foarte important ca suprafata jucariilor sa fie rezistenta la saliva, ca substantele care acopera jucaria sa nu reactioneze cu substantele din saliva si sa produca alergii sau chiar intoxicatii poate chiar fatale.

Copiii baga in gura absolut orice obiect pe care pot pune mana. Suntem siguri ca jucariile din plastic/metal mai ales daca sunt vopsite nu se afla in lista de obiecte preferate pe care am vrea ca copiii sa le bage in gurita.

De exemplu, bebelusii folosesc des jucarii pe care le introduc in gura,  o jucarie de lemn folosita inca de la varste fragede este barcuta curcubeu, lucrata din lemn de anin si artar, vopsit cu culori non-toxice pe baza de apa.

Tinand cont de aspectele mentionate mai sus trebuie sa punem in balanta pretul si siguranta copiilor. Da! Poate sunt mai scumpe (nu toate, nu cu mult) jucariile din lemn fata de cele din plastic dar oare nu este mai importanta siguranta celor mici!?

Jucariile din plastic se sparg ușor iar marginile pot produce răni copiilor nesupravegheați.

De exemplu, daca un copil se rastoarna cu o masinuta de plastic aceasta se poate sparge, muchiile il pot ranii, in schimb jucăriile din lemn însă, sunt mult mai rezistente, cum ar fi masinutele din lemn, de exemplu, Masinuta Iepuras, o masinuta din lemn atractiva si mult mai sigura fata de una din plastic. Jucăriile din lemn au o durată de utilizare mult mai mare, putand fi folosite chiar de mai multe generatii.

Lemnul este un material usor reciclabil, o materie prima regenerabila si durabila si pe langa avantajele mentionate mai sus putem contribui si la protejarea mediului inconjurator pe cand jucariile din plastic sunt greu de reciclat.

Compania Energy World Group sustine ca s-a depasit productia de petrol de foarte mult timp (baza de productie pentru plastic) iar in paralel se fac experimente cu plasticul biodegradabil, dar rata de productie este foarte mica deocamdata.

In concluzie, consideram ca lemnul inca este o alternativa viabila si sustenabila si ar trebui ales des pentru a putea ajuta la o schimbare ecologica dar si….mentala.