LEGUMELE

Pentru a pastra prospetimea legumelor si dupa congelare, ele trebuie sa treaca prin anumite etape inainte de a le baga la congelator. In caz contrar, multe se vor inmuia si isi vor pierde culoarea atunci cand sunt dezghetate.
Majoritatea legumelor trebuie oparite inainte de congelare.

Cum oparim legumele
Intr-o oala punem apa la fiert si in momentul in care fierbe apa adaugam legumele bine spalate si le lasam cateva minute. Timpul difera in functie de leguma. Dupa oparire, scoatem legumele cu o paleta si le punem in apa rece pentru cateva minute apoi le punem intr-o strecuratoare la scurs.


Cum congelam legumele
Daca doriti sa nu se lipeasca bucatile intre ele, atunci le veti pune intr-o tava si veti baga tava la congelator pana acestea devin tari. Scoateti tava de la congelator si atunci le puteti portiona in pungute individuale.

Nu toate legumele necesita oparire inainte de congelare si nu toate legumele se pot congela, deoarece unele au continut mare de apa si cel mai bine se pastreaza in conserve.

ARDEI
Preparare: se taie in 2, se scot semintele.
Oparire: 2-3 minute sau se pot congela direct fara oparire. Ardeii se pot congela si copti.

BROCCOLI SI CONOPIDA
Preparare: se desfac in buchetele.
Oparire: 3 minute


CIUPERCI
Preparare: se curata si se taie in 4.
Se congeleaza direct fara oparire.

DOVLEAC PLACINTAR
Varianta 1: se taie bucati si se coace la cuptor. Apoi se indeparteaza coaja si se congeleaza bucati sau piure.
Varianta 2: se curata, se taie cubulete si se opareste 3 minute apoi se congeleaza.
Varianta 3: se curata si se da pe razatoare. Se congeleaza direct crud mai ales daca doriti sa-l folositi la placinta.

DOVLECEL SI ZUCCHINI
Preparare: se curata (optional) si se taie rondele, cubulete sau in doua pe lung.
Oparire: 2-3 minute.

FASOLE VERDE
Preparare: taiati capetele.
Oparire: 3 minute.



MAZARE
Preparare: se scot boabele din pastai.
Oparire: 1-2 minute.

MORCOVI
Preparare: se curata, se taie in fasii sau in cubulete.
Oparire: 2 minute.

ROSII
Preparare: indepartati coditele.
Nu necesita oparire, se pot congela intregi. Dupa decongelare vor fi foarte moi, deci pot fi folosite la mancare si nu la salate.

SPANAC, LEURDA, STEVIE, LOBODA
Preparare: puteti lasa frunzele intregi sau le puteti toca.
Opararire: 2 minute.


SPARANGHEL
Preparare: se taie partea lemnoasa
Oparire: 2-3 minute

VARZA DE BRUXELLES
Preparare: se indeparteaza foile exterioare si cotorul. Se pot lasa intregi sau taia in jumatati.
Oparire: 2-3 minute.

VERDEATA: marar, patrunjel, leustean
Se spala bine si se pot congela mai multe legaturi in aceeasi punga. Incercati sa le strangeti foarte bine ca intr-un sul in pungute apoi le bagati la congelator. Cand aveti nevoie scoateti, tocati direct congelat cat aveti nevoie, apoi bagati inapoi la congelator. Sau puteti congela verdeata direct tocata. O alta varianta este sa congelati verdeata tocata marunt in forme pentru gheata, peste care adaugati putina apa. Cand aveti nevoie, scoateti cate un cub si-l puneti direct in oala cu mancare.

VINETE
Se coc la cuptor apoi se curata, se scurg si se congeleaza.


 

FRUCTELE

Fructele se spala si se congeleaza intregi si crude daca vorbim de capsuni, cirese, visine, zmeura, fructe de padure etc. Alte fructe trebuie taiate in doua si scos samburele.
Unele fructe pot fi gatite la abur inainte apoi facute piure: mar, para, mango, nectarina, piersica, pruna etc.

 

Surse
eatingwell.com/article/15848/how-to-freeze-16-fruits-and-vegetables/