Grau este cereala cea mai consumata in intreaga lume. Denumirea generica de ‘’grau’’ reuneste mai multe specii apartinand genului Triticum cum ar fi: graul comun, Einkorn, Emmer, graul dur si alacul (Spelt).
Graul este cea mai cultivata planta in lume si a patra cultura mondiala ca productie dupa trestia de zahar, porumb și orez. Pe locul 2 ca suprafata se afla porumbul. In Europa Occidentala si in Orientul Mijlociu, graul și derivatele sale fac parte din alimentatia curenta.
Graul Einkorn poate fi considerat stramosul tuturor speciilor deoarece hibridizat cu o alta planta ierboasa salbatica a generat varietatile Emmer si Durum. La randul lor, aceste specii au fost hibridizate cu alta specie salbatica, rezultatul fiind varietatile Spelt si grau comun.

Graul comun este cea mai utilizata specie pentru fabricarea painii.

Faina alba sau faina de grau integrala sunt ingrediente cheie in nenumarate produse coapte, cum ar fi painea sau alte derivate ca: paste, grau, bulgur sau couscous.

Graul este foarte controversat, deoarece contine o proteina numita gluten, care poate declasa un raspuns imun daunator la persoanele predispuse.

Pe de alta parte, pentru persoanele care nu au intoleranta la gluten, grau este o sursa exceptionala de minerale, vitamine, antioxidanti si fibre.

Graul integral, respectiv faina integrala, contine o varietate de minerale si vitamine cum ar fi: seleniu, mangan, fosfor, cupru, acid folic.

Cantitatea de fibre din graul integral este semnificativa, respectiv 10.7g fibre per 100g. Majoritatea este reprezentata de fibre insolubile, care trec aproape intacte de sistemul digestiv insa aduc mari beneficii hranind bacteriile benefice din intestin si luptand impotriva constipatiei.

De retinut faptul ca acesti nutrienti se regasesc exclusiv in invelisul exterior al bobului.
Toti acesti nutrienti nu se regasesc in faina alba, pentru ca dupa macinarea boabelor, taratele sunt indepartate, rezultand o pudra fina si alba. De aceea este mai sanatos sa alegem faina intregrala, pentru ca este faina careia nu i s-au indepartat taratele dupa macinare. Insa faina integrala nu este potrivita pentru toate tipurile de preparate. De exemplu pentru cele care trebuie sa iasa pufoase atunci cea mai potrivita este faina alba.

Taratele reprezinta doar invelisul exterior al bobolui si contin o cantitate importanta de nutrienti dar si de fibre care accelereaza digestia. Cea mai buna alegere este sa dam copiilor grau integral sau preparate cu faina integrala de grau si nu doar tarate.

Pe langa faptul ca faina alba nu contine nutrienti, este un carbohidrat ‘’rau’’ pentru ca are un index glicemic ridicat. Cu alte cuvinte, vom avea grija si vom consuma cu moderatie diverse preparatele ‘’pufoase’’ care nu pot constitui in niciun caz o masa principala.

GRAU SPELT VS GRAU COMUN

Graul spelt, desi este o varietate de grau antica, a devenit de curand popular ca fiind un aliment sanatos.

Graul spelt si graul comun au un profil nutritional similar, in mod special privind asaupra profilului de fibre si proteine pe care il contin. Insa graul spelt poate fi putin mai bogat in minerale, cum ar fi zincul.

BENEFICIILE CONSUMULUI DE GRAU INTEGRAL

Continutul mare de fibre insolubile actioneaza ca prebiotice care previn constipatia si hranesc bacteriile benefice din colon. Oferind copiilor cereale integrale le aducem un aport important de minerale, vitamine, antioxidanti si fibre, prevenind astfel constipatia. Mai multe informatii in articolul CONSTIPATIA LA COPII.
Consumul suficient de fibre ne mai ajuta sa avem si un sistem imunitar puternic si ofera protectie mai mare impotriva cancerului de colon. Studiile indica faptul ca o dieta saraca in fibre creste riscul cu 40% de a face cancer de colon.

BOALA CELIACA

Boala celiaca, sau intoleranta la gluten, afecteaza aproximativ 1% din populatie. Boala celiaca provoaca daune la nivelul intestinului subtire, rezultand o absorbtie foarte slaba de nutrienti. Simptomele asociate acestei boli sunt scaderea in greutate, flatulenta, balonare, diaree, constipatie, dureri de stomac si oboseala.

Singurul tratament cunoscut pentru boala celiaca este dieta fara gluten.

CAND SA OFERIM COPIILOR PAINE?

Painea INTEGRALA nu ar trebui sa lipseasca din dieta noastra si a copiilor nostri. Chiar si sub varsta de 1 an se poate oferi paine din faina integrala daca este facuta in casa fara adaos de sare sau zahar. Cel mai sanatos este sa facem painea in casa si sa evitam tipurile din comert ‘’imbogatite’, cu diversi aditivi si potentiatori de gust- RETETE PAINE DE CASA

Painea preparata doar din faina alba ar trebui evitata sau consumata extrem de rar. Vom acorda o atentie deosebita produselor de panificatie din faina alba pe care le oferim copiilor. De cele mai multe ori, copiii prefera aceste produse, dezvoltand un fel de dependenta astfel incat ei vor prefera sau vor astepta sa li se dea paine alba in schimbul farfuriei cu mancare. Prin urmare, cel mai recomandat este sa nu lasam painea la discretia copiilor si nici sa nu umplem cu paine farfuria cu ciorba.

Painea ar trebui evitata la mesele unde nu este absolut necesara. Ca parinti, ne intereseaza in mod special ca al nostru copil sa isi umple stomacul cu mancare nutritiva si nu cu paine alba. De exemplu, putem oferi linistiti o felie de paine integrala cu un PATE , eventual un SANDWICH la micul dejun.

Daca avem un copil care nu prea mai mananca, ar trebui in primul rand sa vedem cate produse din faina alba ii oferim.

Daca obisnuim sa umflam copilul cu pufuleti, paine alba, covrigi sau alte rontaieli, atunci ar trebui sa oprim acest obicei si mai mult ca sigur copilul va incepe sa manance bine din nou.

Daca toleram bine graul, atunci el n-ar trebui sa lipseasca din dieta noastra. Insa daca ne plac foarte tare produsele de panificatie si patiserie din faina alba atunci pentru sanatatea noastra ar trebui consumate cu moderatie!

Surse
heatlhline.com
wikipedia