Aceasta reteta este in categoria retetelor pentru cei mari. Varianta pentru copii o puteti accesa aici COZONAC PUFOS CU CAROB, NUCA SI MIGDALE.

INGREDIENTE

ALUAT
500g faina
250ml lapte caldut
100g unt topit
150g zahar
2 galbenusuri
1 pliculet drojdie uscata
2 pliculete zahar vanilat
1 ou batut pentru uns cozonacul
UMPLUTURA
200g nuca macinata
5 linguri de lapte
5 linguri de zahar
1 lingura cacao
Stafide

MOD DE PREPARARE

Intr-un bol, dizolvati drojdia in laptele caldut, apoi adaugati zaharul si galbenusurile si amestecati pana se dizolva zaharul. Adaugati si untul topit, apoi faina si framantati bine aluatul. Acoperiti bolul cu un servet si lasati aluatul sa creasca la loc caldut pentru o ora.
In timp ce aluatul creste, pregatim umplutura. Stafidele le puneti la hidratat pentru 30 de minute, apoi intr-o strecuratoare la scurs.
Intr-un bol, amestecati nuca macinata cu zaharul, laptele si adaugati cacao.
Turnati putin ulei pe blatul de lucru si puneti aluatul, pe care il impartiti in 2.

Intindeti aluatul cu mana, nu folositi sucitor. Puneti jumatate din umplutura cu cacao, apoi presarati stafide.


Rulati aluatul.

La fel procedati si cu bucata a doua de aluat.

Incolaciti cele 2 rulouri.

Puneti cozonacul in forma pe hartie de copt. Lasati cozonacul sa se odihneasca la loc caldut pentru 30 de minute.
Ungeti cozonacul cu ou si bagati la cuptorul preincalzit la 170 de grade, pana trece testul scobitorii.


Pofta buna!

*. Puteti ajusta cantitatile din umplutura in functie de preferinte si puteti adauga diverse esente dupa gust.