INGREDIENTE

500 g făina albă de grau tip 000
250 ml lapte de vaca 3.5% grasime
*zahar –optional sau in functie de preferinte
3 oua
25 g drojdie proaspăta sau 7g drojdie uscata
150 g fructe uscate (stafide, merisoare, caise, smochine)
100 g unt gras cu 82% grasime
1 lingura zeama de lamaie
1 lingura coaja de lamaie bio – optional
2 banane

MOD DE PREPARARE:

Am cernut făina intr-un castron mai mare.
Fructele le-am pus la hidratat.

Am pus drojdia intr-un castronel si am amestecat-o putin zahar, putin lapte cald si o lingura de făina si am lasat-o sa se umfle (maiaua).
Am încălzit laptele cu putin zahar, iar untul l-am topit.

Am separat ouale, albușurile le-am bătut spuma tare.
Am pus maiaua peste făina, apoi am incorporat pe rând gălbenușurile, laptele, zeama si coaja de lamaie, albușurile spuma, apoi treptat untul topit si se frământa pana cand aluatul devine omogen si nu se mai lipește de maini.

Se pun si fructele apoi. Am lasat coca in castron, am acoperit si am lasat la loc călduros sa se dospească (cam 30-40 de minute).

Cand s-a dospit, am luat coca din castron si am intins-o cu mâinile pe blatul de lucru pudrat cu făina. Am pus bananele pe lung si am rulat.

Am pus cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt (fara a mai unge) si am mai lasat sa se dospească putin.

Am uns cu ou bătut si am băgat la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C caldura sus-jos fara ventilatie pana s-a rumenit frumos (puteți face testul scobitorii) – cam 45-50 de minute.

* Laptele si uleiul trebuie sa fie călduțe cand le adăugați, nu fierbinți.
Incredibil de pufos si de bun! Si este fara frământarea specifica cozonacului.

Pofta buna !!!