INGREDIENTE

Aluat:
110mL lapte de vaca 3.5% grasime sau lapte vegetal
60g ulei de masline nonextravirgin sau ulei de cocos
1 ou
20g piure de mere
12g drojdie proaspata sau 7g drojdie uscata
330g faina alba de grau tip 000
O lingura zahar (sau in functie de preferinte)

Umplutura:
140g migdale macinate fin (cred ca merge si cu faina de migdale)
110g piure de mere
O lingura zahar (sau in functie de preferinte)

1 ou batut pentru uns cozonacul

MOD DE PREPARARE

Intai vom facem piureul de mere. Curatam 2 mere potrivite (ar trebui sa ajunga), le scoatem mijlocul, le taiem felii si le gatim la abur 10 minute cat sa se inmoaie putin. Cand sunt gata, le pasam cu blenderul vertical si punem 20g in aluat si restul la umplutura. Poate va ramane ceva piure, dar puteti pune niste carob si ii dai lui bebe :).

Aluatul il putem face la masina de paine sau la robotul de bucatarie pentru ca este destul de moale. Dar sigur ca il putem face si de mana. Dizolvam drojdia in laptele caldut apoi adaugam restul ingredientelor si framantam bine cateva minute.

Lasam aluatul la dospit 1h30 pana isi dubleaza volumul.

Umplutura o obtinem simplu, plin amestecarea ingredientelor. Punem crema obtinuta intr-un pos sau intr-o punga careia ii taiem coltul, pentru a fi mai usor de intins pe aluat. Eu am folosit o punga.

Aluatul dospit este usor lipicios, de aceea vom infaina bine blatul. Intindem aluatul in forma de dreptunghi cu lungimea de 60cm si latimea de 20. Aproximativ 1/3 din latime il vom cresta ca in imaginea de mai jos, iar pe lungime intindem crema. Lasam cativa cm liberi pe margine.

Rulam aluatul si ii dam forma de coroana, lipind bine extremitatile. Ne asiguram ca imbinarea este dedesubt.

Punem coroana usor in tava pe hartie de copt si o ungem cu ou batut.

Coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade C caldura sus-jos fara ventilatie pentru 25 de minute sau pana se rumeneste bine. Tava o pozitionam pe raftul al doilea de jos al cuptorului. Taiem cozonacul dupa ce s-a racit complet.

Desi Ovi cerea in continuare COZONAC LEOPARD, a fost la fel de incantat si de acesta.

Pofta mare!