Imi plac cozonacii pufosi, gustosi si…aspectosi.
De regula pregatesc aceasta reteta in multe ore…de framantare.
Dar mi-am spus sa o incerc si fara. Sa o fac la fel dar doar cu 5 minute de „efort” si extra timp de odihna.
Sa vedem cum…

INGREDIENTE
400 gr faina
175 ml lapte
25 gr drojdie proaspata
175 gr unt gras
3 oua
8 linguri nuca pisata
2 linguri carob
6 linguri de zahar brun brut
1 lingurita zeama de portocala
1 baton de vanilie
1 praf de sare

MOD DE PREPARARE
Important este ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.
Am cernut faina de 3 ori ( pas esential).
Am incalzit laptele.
Am faramitat drojdia, si am pus sarea, 1 lingurita de zahar, 2 linguri de lapte cald si faina circa 2 linguri rase.
Am lasat maiaua 10 minute la crescut ( langa sursa de caldura, acoperita).
Intre timp am dizolvat 3 linguri de zahar in lapte si am amestecat si cu vanilia.
Am topit untul si am separat galbenusurule de albus.
Apoi am pus maiaua peste faina si apoi am incorporat alternand si amestecand: 2 galbenusuri, laptele si untul – 1 galbenus, putin lapte, putin unt si tot asa.
Daca mai „cere” faina mai presarati putina.
5 minute modelati framantand bine aluatul.
Apoi presarati faina pe bila formata, si acoperiti vasul cu un prosop gros.
Puneti vasul la un loc ferit si calduros.
Este foarte important sa fie foarte multa caldura in jurul vasului.
Am lasat asa timp de 2 ore.
Intre timp puteti pregati crema, dar si alte bucate ales.
Daca merge cuptorul cu alte preparate practic aveti sursa continua de caldura.
Crema: rasniti zaharul ramas si apoi bateti albusurile de la cele 3 oua le bateti cu acesta.
Bine, bine. Aici am folosit mixerul.
Apoi cu o spatula am incorporat carobul, nuca si zeama de portocala.
Cand au trecut cele 2 ceasuri am impartit aluatul ( care isi marise foaaaarte mult volumul) in 6 parti.
Eu am decis sa fac o coronita.
Nu l-am dorit inalt in forma clasica, l-am dorit cu un altfel de design.
Fiecare isi alege forma dorita.
Am intins foi lungi de circa 50 cm si late de 15-20 cm si le-am uns cu crema.
Le-am rulat formand batoane lungi.
Recunosc ca am pastrat un strop mic de aluat si am decupat 2 ingerasi.
Am impletit in 3 ( precum cositele mandrelor populare) 2 parti frumoase de cozonac.
Am folosit o forma rotunda si am pus pe o parte o impletitura si din partea opusa alta impletitura.
Le-am unit si in acele 2 puncte am asezat ingerasii.
Am uns cu galbenus ( am picurat 1 picatura de ulei in el) si nu m-am putut abtine si am prepasat si putina nuca.
Este optionala. Decorati dupa bunul plac.


L-am lasat la crescut pret de alte 60 de minute.
Apoi l-am pus la foc mic- potrivit ( 170-180 gr) pana s-a rumenit frumos.
Cred ca dupa 30 minute ar fi bine sa verificati. La mine a durat fix 45 minute.
Nu l-am scos imediat.
L-am mai lasat sa se odihneasca cu usa cuptorului deschis, 15 minute.
Este un cozonac pufos si fara munca.
Va permite sa faceti si alte bucate cat el creste singur, singurel.
Dar, daca vreti sa iasa si mai pufos in loc de 2 ceasuri de crestere, 1 ora framantatil continuu cu mainile unse cu unt.
Va place rezultatul?
Pofta buna!