INGREDIENTE

Aluat:
400g faina alba de grau
o lingura zahar (optional sau in functie de preferinte)
un pliculet drojdie uscata (7g)
120mL apa
60mL lapte
45g unt
1 ou mare

Umplutura:
300g capsuni proaspete
2 linguri apa
o lingura zahar (optional sau in functie de preferinte)
1 lingura amidon de porumb (sau de cartofi)

MOD DE PREPARARE

Pentru aluat, punem apa, untul, laptele si zaharul intr-o craticioara la foc mic si lasam pana se topeste untul. Lasam compozitia putin la racit apoi o turnam intr-un bol mare. Adaugam oul si drojdia apoi faina putin cate putin.

Framantam pana obtinem un aluat omogen. Aluatul va fi lipicios dar nu vom mai adauga faina.

Lasam aluat la dospit la loc caldut pana isi dubleaza volumul, aproximativ 1h30.

Intre timp vom prepara umplutura.

Taiem capsunile in cubulete si le punem intr-o craticioara la foc mic cu cele 2 linguri de apa. Lasam pe foc aproximativ 6 minute din momentul in care incep sa fiarba, amestecand des. Dupa cele 6 minute, adaugam amidonul si zaharul si amestecam energic sa nu se faca cocoloase, pana se ingroasa compozitia.

Lasam compozitia la racit.

Aluatul dospit il intindem pe blatul de lucru infainat bine. Chiar daca este lipicios, nu vom mai adauga faina ci doar infainam bine mainile si blatul pentru a-l manevra cu usurinta.

Intindem aluatul cu mainile astfel incat sa obtinem un dreptunghi de 40x20cm.

Ungem aluatul cu crema de capsuni.


Rulam aluatul si il taiem in 7 parti egale. Punem fiecare bucata cu taietura in sus intr-o forma rotunda cu diamentrul de 20cm (am folosit o forma de tort tapetata cu hartie de copt).

Mai lasam aluatul la loc caldut pentru inca 20 de minute.

Ungem cozonacul cu lapte si il coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade C pentru 25-30 de minute. Dupa 10-15 minute daca s-a rumenit bine, il vom acoperi cu o hartie de copt pentru a nu se arde si vom continua coacerea.

Ungem cozonacul fierbinte cu lapte si lasam sa se raceasca complet.

Pufos si delicios! Pofta mare!