INGREDIENTE

550g faina alba de grau (am folosit tip 000)
25g drojdie proaspata (sau un pliculet drojdie uscata 7g)
o lingura zahar (optional sau in functie de preferinte)
250mL lapte
1 ou
50g unt la temperatura camerei
150g stafide (pe care le inmuiem in apa 30 de minute apoi le scurgem)
1 galbenus + o lingura lapte pentru uns covrigii

MOD DE PREPARARE

Intr-un bol mare punem laptele caldut, zaharul, drojdia si oul si amestecam usor. Adaugam faina si untul si incepem sa framantam foarte bine, aproximativ 10 minute. Nu mai adaugam faina deloc.

Lasam aluatul sa creasca la loc caldut pentru aproximativ o ora.

Acest aluat il putem face si la mixerul cu bol care are ustensila de aluat sau la masina de paine pe programul de aluaturi dospite.

Punem aluatul dospit pe blatul de lucru infainat si il impartim in 8 bucati egale.

Intindem pe rand bucatile de aluat, in foaie cat mai subtire, ca in imaginea de mai jos.

Punem stafide pe toata lungimea fasiei de aluat apoi rulam usor tot pe lungime.

Sigilam usor capetele apoi rasucim covrigul de capete, in sensuri opuse ca sa le dam forma aceasta de covrigi rasuciti.

Punem covrigii in tava pe hartie de copt si ii ungem cu galbenusul amestecat cu laptele.

Coacem covrigii in cuptorul preincalzit la 180 grade C caldura sus-jos fara ventilatie pentru 25-30 de minute. Daca dorim sa iasa foarte pufosi atunci ii vom lasa cam 20 de minute. Daca dorim sa iasa cu coaja mai crocanta atunci ii vom lasa sa se rumeneasca mai bine, in jur de 30-35 de minute. Personal am testat ambele variante si mi-au placut mai mult cei rumeniti mai bine, cu coaja mai crocanta.

Pofta mare si astept feedback :D!