Constipatia este o problema comuna care afecteaza cel putin 20% din populatie.

In articolul CONSTIPATIA LA COPII am aflat motivele pentru care poate aparea constipatia cat si efectele secundare care pot ramane in urma acesteia.

O dieta bogata in fibre alimentare, adica bogata in fructe, legume, leguminoase, cereale integrale ne va ajuta sa avem un tranzit normal. Mai multe despre fibre puteti citi in articolul dedicat: CONSTIPATIA: FIBRELE ALIMENTARE.

Haideti sa vedem care sunt alimentele naturale care ne pot accelera tranzitul intestinal si care ne pot scuti de un tratament cu laxative.

1. MARUL
Merele sunt surse bune de fibre, spre exemplu daca mancam un mar mic aducem un aport de 4g de fibre.
Merele contin o fibra solubila numita pectina, care este cunoscuta pentru efectul sau laxativ.
Ideal este sa consumam merele cu tot cu coaja, pentru ca in coaja se afla cele mai multe vitamine si fibre.

2. PRUNELE
Prunele sunt des folosite ca un laxativ natural pentru ca sunt o sursa buna de sorbitol.
Sorbitolul este un tip de alcool de zahar care este slab digerat in organism. Ajuta in cazul constipatiei prin atragerea apei in intestine stimuland astfel miscarea intestinala.
Daca mancam 28g de prune vom beneficia de 2g de fibre.

3. KIWI
Kiwi este un fruct bogat in fibre fiind un aliment extraordinar care ne ajuta sa avem un scaun regulat.
Doar cu un kiwi de marime medie aducem un aport de 2.9g de fibre.

4. SEMINTELE DE IN
Semintele de in nu doar ca au nenumarate beneficii asupra sanatatii dar au si cantitate mare de fibre care ne ajuta sa avem un scaun regulat.
O lingura de seminte de in (10g) contine 3 g de fibre, atat solubile cat si insolubile, fiind extraordinare pentru un tranzit regulat.
De asemenea, semintele de in nu ajuta doar in cazul constipatiei, ci ajuta si in cazul diareei, reducand simptomele acesteia cu pana la 84%.

5. PERELE
Perele ajuta tranzitul intestinal in mai multe feluri. In primul rand ele contin o cantitate mare de fibre, cu doar o para medie aducem un aport de 6g de fibre reprezentand 24% din cantitatea de fibre recomandata zilnic.
In al doilea rand, perele, ca si prunele, contin sorbitol, o substanta care stimuleaza tranzitul intestinal.
Perele contin fructoza, un tip de zahar care se absoarbe in organism in cantitati limitate, fiind metabolizata in cantitate mare de catre ficat. Fructoza care nu se absoarbe actioneaza ca un laxativ natural.

6. FASOLEA
Cele mai multe varietati de fasole contin cantitati imense de fibre care ne ajuta sa avem un scaun regulat. De exemplu, 86g de fasole neagra fiarta contine 7.5g de fibre.
Fasolea contine atat fibre solubile cat si insolubile, tratand constipatia in diferite moduri.

7. RUBARBA
Atat fibrele continute de rubarba cat si proprietatile ei laxative ne ajuta sa avem un scaun regulat.
Daca vom manca 51g de rubarba vom aduce un aport de 1g de fibre care sunt in cea mai mare parte fibre insolubile.
Rubarba contine si o substanta numita senozida A care are efect laxativ in organism, care scade nivelul proteinei AQP3, o proteina responsabila cu controlul transportului de apa in intestine. Cu un nivel scazut de proteina AQP3 va creste absorbtia apei in intestine, stimuland in acest fel tranzitul intestinal.

8. ANGHINAREA
Studiile au aratat ca anghinarea are efect prebiotic si aduce multe beneficii colonului. Prebioticele sunt un tip special de fibre care hranesc bacteriile benefice din colon imbunatatind digestia si tratand constipatia.

9. SMOCHINELE
Smochinele sunt o sursa extraordinara de fibre care ajuta tranzitul intestinal, cu doar 75g de smochine uscate aducem un aport de 7.5g de fibre, reprezentand 30% din necesarul zilnic recomandat.

10. CARTOFII DULCI
Pe langa vitamine si minerale, cartofii dulci contin si o cantitate buna de fibre.
Daca vom consuma 114g de cartofi dulci vom aduce un aport de 4g de fibre. Fibrele continute de cartofii dulci sunt in mare parte fibre insolubile printre ele numarandu-se celuloza si pectina.

11. LINTEA
Lintea, ca si celelalte leguminoase, contine o cantitate mare de fibre cu deosebite beneficii asupra tranzitului intestinal. Doar 99g de linte ne asigura 8g de fibre.
Consumand linte vom creste productia de acid butiric, un tip de acid gras cu lant scurt regasit in colon care aduce multe beneficii asupra sanatatii.

12. SEMINTELE DE CHIA
Cu doar 28g de chia aducem organismului un aport de 11g de fibre, chia fiind unul dintre alimentele foarte bogate in fibre.
Chia este o buna sursa de fibre solubile care absorb apa formand un gel, stimuland astfel tranzitul intestinal.

13. ULEIUL DE MASLINE
Studiile arata ca uleiul de masline imbunatateste tranzitul intestinal, actionand ca un laxativ lubrifiant, care asigura o eliminare mai usoara a scaunului, accelerand totodata tranzitul si din intestinul subtire.

14. CAROBUL

Pudra de roscove sau carobul este un aliment extrem de bun atat in caz de constipatie cat si in caz de diaree.

Pe site-ul nostru gasiti multe RETETE PENTRU TRATAREA CONSTIPATIEI