Draga mamico,
Esti la inceput de diversificare, si stiu, sunt multe variante, nu stii de unde si incotro sa o apuci atunci, in primele zile.
Nu exista reteta perfecta, nu exista tabelul/ graficul cel mai bun, exista instinct si cateva elemente logice.
Spre exemplu, daca bebe este genul de copil cu scaune frecvente, nu as incepe cu, dovlecelul, ce are efect laxativ, sau invers…daca bebe are tendinta de a se constipa, nu recomand sa incepi 3 zile cu morcov fiert.
Ce inseamna regula de 3 zile?
Impropriu spus regula. Fiecare copil este unic, insa noi ca adulti trebuie sa tinem cont de cateva informatii ce ne ajuta sa realizam o comunicare buna cu bebelusul privind etapa introducerii solidelor.
Astfel, 3 zile nu inseamna 3 zile sa oferi acelasi ingredient.
Inseamna sa oferi timp pentru a analiza posibilele reactii alergene si nu numai ale copilului. Daca te stii cu istoric alergen in familie, cel mai probabil o sa oferi o atentie sporita acestui aspect.
Daca nu, jonglezi cu numarul zilelor de atentie in functie de cum reactioneaza copilul.
Un minim 24/48h mi se pare de bun simt sa il aloci acestei etape.
Acest lucru este valabil pentru toate alimentele noi introduse, indiferent de varsta.
Iti propun o prima varianta pentru PRIMELE 30 ZILE DE DIVERSIFICARE DIN VIATA COPILULUI TAU, urmand ca la final sa iti las cateva informatii suplimentare si „trucuri”:
Ziua 1- radacina de patrunjel
Ziua 2- radacina de patrunjel
Ziua 3- morcov
Ziua 4-radacina de patrunjel + morcov
Ziua 5- dovlecel
Ziua 6- dovlecel+ morcov
Ziua 7- dovlecel+ pastârnac
Ziua 8- dovlecel+morcov + radacina de patrunjel
Ziua 9- praz + dovlecel+ radacina de patrunjel
Ziua 10- morcov+ praz
Ziua 11- ardei kapia+ radacina de patrunjel
Ziua 12- dovlecel+ ardei kapia + praz
Ziua 13- cartof dulce
Ziua 14-cartof dulce+ praz
Ziua 15- cartof dulce+ radacina de patrunjel + praz
Ziua 16- gogosar + dovlecel + radacina de patrunjel
Ziua 17- gogosar+ cartof dulce+ praz
Ziua 18- dovleac placintar
Ziua 19- dovleac placintar +praz
Ziua 20- dovleac placintar + radacina de patrunjel +praz
Ziua 21- dovlecel + usturoi+praz
Ziua 22- cartof dulce+ usturoi+ pastarnac
Ziua 23- fasole verde + ardei kapia + praz
Ziua 24- fasole verde + usturoi + praz
Ziua 25- ardei gras + dovlecel + praz
Ziua 26- ardei gras + cartof dulce + radacina de patrunjel
Ziua 27- dovlecel+ usturoi+ morcov
Ziua 28- dovlecel + praz + pastarnac
Ziua 29-fasole verde + morcov + praz + usturoi
Ziua 30- cartof dulce + praz + ardei kapia + radacina de patrunjel
1.De ce am ales radacina de patrunjel prima?
Personal asa am inceput si iti si explic de ce!
Copilul meu avea minim 5 scaune la momentul diversificarii, normale, si dovlecelul, desi era de sezon, nu era prima optiune.
Morcovul fiert constipa…si nu doream sa ajung intr-o alta extrema fix din primele zile.
Asadar am optat pentru: radacina de patrunjel – textura de morcov, gust placut, nu pronuntat asemeni pastarnacului, o alegere zic eu, buna.
2. Cum am realizat combinatiile?
Dupa gust. Exact ca la o mancare pentru adulti. Sa aiba sens acel piure. Sa fie echilibrat, sa nu fie nici laxativ, nici sa constipe, cand introduceam ceva nou alegeam alte ingrediente diferite cat de cat de ziua anterioara pentru a realiza combinatia cu noul aliment.
Din punctul meu de vedere,pentru un maxim de aport nutritiv, cand introduci alimentele trebuie sa tii cont si de sezon si de modul prepararii acestora.
Adica, alege sa introduci alimentele de sezon in detrimentul celor congelate, macar la inceput.
Desi nu este o tragedie daca amani cu 1 luna pana sa introduc, spre exemplu, spanacul daca apare mai tarziu.
Iar referitor la modul pregatirii alimentelor: la aburi. Macar pana la un an. Cele fierte isi cam pierd proprietatile.
3. Ce „trucuri” am folosit la gatit?
Supa de legume. Gateam alimentele la aburi si separat fierbeam 2-3 rondele din fix aceleasi ingrediente si piureul sau supa crema mixam cu zeama obtinuta prin fierbere.
Dupa 7 zile am introdus cate o picatura de ulei de masline in piure, pentru un plus de aroma.
Spre sfarsitul celor 30 zile am combinat mai mult de 3 ingrediente si fix dupa o luna am introdus mararul. Cel mai bun inlocuitor natural pentru sare, ce ofera un gust aparte.
Important: usturoiul nu l-am blenduit pana dupa 8-9 luni, doar l-am fiert cu supa de legume.
Daca copilul tau are reflux, acesta nu este indicat din punct de vedere medical.
Asadar, doar fiert pentru aroma.
In rest, voie buna la masa, rabdare si mult succes!