Oare dupa zeci de ore de travaliu sau o operatie de cezariana, 3 zile de stat in spital, cand ajungi in sfarsit acasa iti doresti ….musafiri?
Nu! Clar nu! Esti obosita, nu stii ce trebuie sa faci exact, bebe plange, iti doresti sa dormi, sa stai, sa zaci efectiv…si…

Intentia este de admirat: trei sferturi dintre acestia clar va iubesc, si vor sa va cunoasca pruncul, dar restul…sigur este pura curiozitate!

Da, poate am parut exagerata, dar am subliniat mereu ca in prima luna dupa nastere vizitele nu isi au rostul. Decat daca esti sunat efectiv de mamica si invitat.

Este timp sa il cunoasteti pe bebe, dragi oaspeti.
Mai bine mergeti la maternitate. Inveseliti mamica, faceti cunostinta cu o mogaldeata mica si plangaciosa, si pentru orice altceva este timp dupa 1-2 luni.

Mamicile au nevoie de adaptare si ele. Dupa 9 luni de sarcina, si corpul lor trece printr-o serie de schimbari, si ele abia au cunoscut pruncul, si ele doresc sa isi prezinte noul membru, dar nu dorm, poate nici nu mananca, nu au timp decat de un dus de 30 de secunde…

Vor sa fie linistite si odihnite atunci cand primesc vizite.

Nu este confortabil cand bebelusul a regurgitat pe tine, ai teancul de vase, nu ai dormit de 24 h, trebuie sa il scoti si pe bebe la plimbare, sa primesti un telefon de genul: Pot sa vin sa il vad si eu pe bebe intr-o ora?

Si noul membru are si el nevoie de adaptare. Vine dintr-un spatiu mic si cald, si destul de linistit. Acele vizite dese, acel zumzet continuu, acea agitatie a mamei care nu stie ce sa faca sa stea cu oaspetii, sa stranga, sa puna, sa alapteze….Toate starile se transmit copilului!

Eu mereu am subliniat ca sunt necesare cateva reguli de bun simt zic eu atunci cand vrei sa vizitezi o proaspata mamica:

1. Suni sotul si transmiti felicitarile, si ii spui ca vrei sa vii in vizita atunci cand mamica si puiul lor sunt pregatiti

2. Te asiguri ca nu esti racit sau afectat din punct de vedere medical inainte de vizita. Bebelusii sunt foarte vulnerabili, si nu cred ca iti doresti sa fii sursa primei imbolnaviri

3. Verifici si reverifici ora la care este ok sa vii, desi bebelusii nu au un program fix, parintii pot avea si alte lucruri de rezolvat

4. Odata ajunsi la casa noului nascut primul lucru este sa te speli foarte bine pe maini, involuntar vrei sa pui mana pe copil si este ok atata timp cand te-ai curatat corespunzator, si evident ai cerut permisiunea ( un strop de alcool sanitar este binevenit in momentul igienizarii)

5. Nu te astepta ca parintii sa fie aceleasi gazde cum stiai. Lumea lor se invarte pentru moment in jurul copilului, nu al oaspetilor

6. Orice tine de copil, cere permisiunea, pe langa politete, este si „sanatos” sa o intrebi pe mama

7. Nu pune multe intrebari, ca la un interogatoriu. Cu siguranta mamica a mai fost intrebata de 1000 de ori fix acelasi lucru. Mai bine la prima vizita, apropiatii mamicii, vedeti cum se simte, povestiti noutati, purtati o discutie lejera…nu o bombardati cu lucruri precum: Doarme? Mananca? Cat? Cum?

8. Clar si eu am fost un oaspete stresant, dar acum cunoscand mai multe despre lumea proaspetei mamici nu o sa mai abordez asa situatia. Asa ca si mamicile, sa se gandeasca la alte mamici.

Ar mai fi de spus foaaaaarte multe lucruri, deoarece la fiecare varsta apar noutati plimbari, gatit, jucat si trebuie sa existe si cateva reguli de bun simt …

Dar sa lasam acest capitol pentru o alta poveste din viata de mamica. Pe curand!

PS: mi-ar fi placut, inainte sa ajung acasa de la maternitate, sa pun acest mesaj si pe facebook…sa nu il tot repet verbal de 100 de ori, cum de altfel am facut-o!