Eu nu am prea fost adepta sucurilor, fie ele si naturale, nici in alimentatia adultilor, daramite in cea a copiilor. Aceasta din simplul motiv ca am preferat mereu sa mananc un fruct, in defavoarea transformarii lui în suc. La inceput eram contra deoarece era destula munca, sa storc doua-trei fructe si apoi sa le beau. Multe recipiente de spalat, pentru ce? Ca doar pot sa le mananc si e mai smplu. Apoi cand m-am gandit ca as putea face suc pentru fetita mea, am zis ca „na! asta e”. Dar stai! Daca ea mananca doar o portocala, dar ar bea mai mult suc, nu e ceva ciudat la mijloc? Adica sucul de la o portocala (sau alt fruct) nu este suficient, dar o portocala este? Deci clar sucul saboteaza ceva sau oricum nu este prea bine sa il dau copilului.
Si iar m-am pus pe citit. Evident, pareri pro si contra „suculetului”, dar mi s-au parut mai logice si mai multe cele contra.
Ce m-a mirat foarte tare si m-a facut sa fiu contra sucului la copii, a fost faptul ca s-a descoperit, nu doar dupa studiu, ca sucul de fructe contine acelasi numar de calorii ca si un suc carbogazos din comert, deci sucul natural de fructe poate fi partial responsabil pentru aparitia obezitatii infantile.
Sucul oferit copiilor poate scadea pofta de mancare a acestora, iar la sugari, exista riscul ca sucul sa inlocuiasca o masa de lapte, prin urmare copiii sau sugarii sunt privati de proteinele, grasimile si mineralele precum fierul, calciul si zincul, care se gasesc in lapte sau alimente pe care le-ar fi consumat la o masa, in mai mare masura, in lipsa sucului.
Sa nu uitam ca sucul contine zaharuri, care pot cauza carii, iar consumat în exces, acesta poate provoca diaree.
Sucul nu este bun deoarece atunci cand fructele sunt stoarse, fibrele alimentare din pulpa fructului sunt inlaturate si se sporeste continutul de fructoza.
Sunt, intr-adevar recomandate unele sucuri, in anumite cantitati, in constipatii severe, dar aici intervine un medic ce recomanda cat si ce.

Mi-a placut foarte mult o recomandare logica a Asociatiei Americane de Pediatrie: sucurile nu sunt recomandate si nici nu sunt necesare, daca unui copil ii este sete, da-i apa!
Si daca o planta creste frumos cu apa si lumina, de ce ne-am indopa copiii cu sucuri?

Surse:
kellymom.com/nutrition/starting-solids/baby-juice/
wholesomebabyfo%2Cod.momtastic.com/juiceforbaby.htm#.Ubl8aef0E_Q
aappolicy.aappublications.org/cgi/reprint/pediatrics;107/5/1210.pdf
pediatrics.about.com