Se stie ca bebelusul are rezerve naturale de fier in organism pentru primele 3-5 luni de viata, acestea secand la 6 luni, dar deja bebelusul incepe diversificarea si acest lucru se va regla din alimentatie. De aceea este important sa se acorde o atentie sporita ficatului, in alimentatie. Ficatul este unul dintre cele mai bogate alimente in fier si protejeaza copilul impotriva anemiei, o afectiune frecventa la varste mici. Insa acesta trebuie introdus cu prudenta in alimentatia bebelusului si in cantitati atent calculate, deoarece contine substante care pot provoca intoxicatii la o varsta frageda.
Sunt pediatrii ce recomanda ficatul incepand cu varsta de 6 luni, insa doar daca provine de la un animal crescut in conditii organice, ceea ce este destul de dificil, de aceea este indicata amanarea introducerii lui, spre varsta de 8-9 luni, pentru a preveni intoxicatiile. Insa decizia apartine parintilor, care se vor consulta cu medicul copilului. Oricum, specialistii sustin ca, bebelusul trebuie sa manance ficat doar o data pe saptamana si in cantitati foarte mici, 2-3 lingurite, fiind mai mult decat suficiente la 6 luni, daca s-a decis introducerea lui atat de devreme, poate in urma unor analize in care au rezultat carente de fier, dar 8 luni este o varsta fara risc si mult mai potrivita introducerii ficatului.
Trebuie tinut cont de faptul ca bebelusii hraniti cu lapte praf au fier adaugat in formula, deci difera de cei alaptati care pot avea carente de fier la 6 luni. De aceea celor alaptati li se recomanda efectuarea unor analize.
Desi cel mai potrivit pentru bebelusi este ficatul de vita, multa lume il prefera pe cel de pui, fiind mai usor de gasit proaspat si mai accesibil.
Ca vitamine, ficatul contine vitaminele: A, B1, B, B3, B5, B6, B9, B12 si C, iar ca minerale: zinc, cupru, fosfor, calciu, potasiu si seleniu.
Consumul de ficat:
– imbunatateste vederea
– intareste sistemul imunitar
– energizeaza organismul
– stimuleaza functiile glandei tiroide
– imbunatateste functiile sistemului nervos central
– mentine sanatatea pielii, parului si unghiilor
– intarireste oasele, dantura
– stimuleaza cresterea
Este recomandat ca ficatul sa se cumpere mereu proaspat, nu congelat si sa se gateasca cu cel mult 2 zile inaintea datei de expirare.
Pentru a reduce riscul de toxicitate, este important gatirea corespunzatoare a ficatului, prin fierbere sau gatire la aburi.
In alimentatia bebelusului ficatul trebuie gatit cel putin 25 de minute, pana cand acesta nu mai are nici o urma de roz in el.
El se fierbe separat si se va introduce in piureul de legume sau cum decide parintele a-l servi.
Sau, pentru a se curata mai bine, ficatelul de pasare poate fi tinut la frigider in lapte, 2 ore inainte de fierbere. Apoi se fierbe in apa 25 de minute, din momentul in care apa fierbe.

In continuare sunt cateva idei de servire:

TARTA CU FICAT

BRIOSE DIN FICAT CU BROCCOLI

FICATEL DE PASARE CU SOS DE ROSII SI PIURE DE ZUCCHINI

MANCARICA DE LEGUME CU FICATEL DE PASARE

FICATEL SOTAT PE PAT DUBLU DE CARTOFI

„PLACINTA” CU FICATEI

Surse:

homemade-baby-food-recipes.com/can-babies-eat-liver

umm.edu/altmed/articles/vitamin-a-000331.htm

nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/667/2