Diversificarea reprezinta trecerea graduala de la alimentatia lactata la cea solida, la altceva decat lichid, san sau biberon, la alta textura, la lingurita sau mana (caci sunt bebelusi care mananca cu mana), reprezinta trecerea de la a bea la a manca.
In anul 2001, luna mai, Adunarea Generala OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) a adoptat rezolutia care prevede recomandarea ca diversificarea alimentatiei sugarilor sa inceapa dupa varsta de 6 luni, pe langa continuarea alaptarii pana la 2 ani si chiar mai mult sau pe langa biberonul cu lapte, in cazul sugarilor hraniti cu formula.
Aceasta decizie a fost luata in urma unor studii si cercetari indelungate si nu peste noapte, ci dupa descoperirea efectelor negative ale unei diversificari precoce.
Doctorul Lewis Barness considera ca nu se intampla nimic in cazul in care un copil refuza diversificarea pana la 8 luni, daca suge bine, si ca indiferent de ritmul diversificarii, baza ramane laptele.
Diversificarea preoce presupune introducerea alimentelor solide la un bebelus care nu este pregatit pentru ele, la un bebelus cu varsta mai mica de 6 luni.
Inainte de a diversifica bebelusul, parintii trebuie sa discute cu un medic avizat si doar in cazuri exceptionale, care tin de sanatate, acesta va recomanda o diversificare inainte de 6 luni, insa la bebelusii sanatosi, medicul nu va recomanda diversificarea inainte de 6 luni si sub nicio forma sub 4.
Dezavantajele diversificarii precoce sunt variate si deloc de neluat in considerare, incepand prea devreme
– se solicita functiile digestive inainte ca acestea sa fie maturizate
– se supune aparatul renal unui efort mult prea mare
– caloriile aduse de alimentele introduse prea devreme favorizeaza aparitia obezitatii
– se solicita functiile digestive inainte ca acestea sa fie suficient de maturizate
– se creste riscul de infectii si alergii
– se pot dezvolta boli grave, cum ar fi cele cardiovasculare, hipertensiunea arteriala si diabetul cu debut tarziu
– se favorizeaza diareea cronica nespecifica, prin inlocuirea unor mese de lapte cu fructe si legume, caci scade cantitatea de lipide
Cand se introduc noi alimente la bebelusi inseamna ca se aduce si un aport de vitamine, minerale si nutrienti inca necunoscuti pentru ei. Noul aport poate crea reactii adverse daunatoare si poate provoca boli grave daca nu este adus atunci cand bebelusul este pregatit pentru el. Cerealele sunt printre primele alimente introduse in meniu odata cu diversificarea, iar acestea contin gluten, care, daca este introdus precoce in alimentatie, favorizeaza aparitia bolii celiace.
Pana la 6 luni reflexul de supt este foarte dezvoltat la bebelus si este cel care il protejeaza pe acesta de inec. Intre 4 si 6 luni acest reflex incepe, treptat, sa dispara si lasa loc mestecatului si folosirii limbii pentru a impinge alimentele din partea din fata a cavitatii bucale in spate, in loc sa o lase sa alunece, asa cum fac cu laptele, apoi sa le inghita. Prin urmare, diversificarea precoce creste riscul inecului, mai ales cand copilul sta in pozitie orizontala si nu verticala, singur, asa cum este natural si normal, ca nici noi, adultii nu mancam culcati sau sustinuti.
Din pacate multi parinti incep sa diversifice precoce, considerand ca astfel copilul va dormi mai bine, fiind satul, dar specialistii spun ca nu este un fapt demonstrat, ba din contra si avertizeaza ca diversificarea precoce pune in pericol sanatatea copilului.

Pentru o diversificare de succes, se pot citi

DIVERSIFICAREA CLASICA LA 6 LUNI

DIVERSIFICAREA CLASICA LA 7 LUNI

DIVERSIFICAREA CLASICA DUPA 8 LUNI

CAND SA INCEP DIVERSIFICARE ALIMENTATIEI

CU CE ALIMENTE SA INCEP DIVERSIFICAREA

CE TIP DE DIVERSIFICARE SA ALEG

ALIMENTE INTERZISE BEBELUSULUI

Surse

cbc.ca
eufic.org
dailymail.co.uk
NSH Choises