Pentru varianta fara lactate, inlocuiti laptele de vaca cu cel vegetal iar untul cu ulei de cocos.

Pentru varianta vegana, inlocuiti laptele de vaca cu cel vegetal, untul cu ulei de cocos si nu mai adaugati cele 2 galbenusuri. Ungeti cozonacul doar cu putin ulei cu lapte vegetal.

Iese nemaipomenit de bun in toate variantele.

INGREDIENTE

ALUAT
500g faina alba de grau (tip 000)
250ml lapte caldut
100g unt topit
1 lingura sirop de artar sau zahar brut (optional)
2 galbenusuri
1 pliculet drojdie uscata (sau 25g drojdie proaspata)
1 ou batut pentru uns cozonacul

UMPLUTURA
100g nuca macinata
100g pudra de migdale (migdale macinate) (sau tot nuci)
2 linguri sirop de artar
3 linguri lapte
2 linguri carob
Stafide

Puteti ajusta cantitatile din umplutura in functie de preferinte.

MOD DE PREPARARE

Intr-un bol, dizolvati drojdia in laptele caldut, apoi adaugati zaharul si galbenusurile si amestecati pana se dizolva zaharul. Adaugati si untul topit, apoi faina si framantati bine aluatul. Acoperiti bolul cu un servet si lasati aluatul sa creasca la loc caldut pentru o ora. (Aluatul este moale si NU mai adaugam faina daca dorim sa iasa foarte pufosi cozonacii!)

In timp ce aluatul creste, pregatim umplutura. Stafidele le puneti la hidratat pentru 30 de minute, apoi intr-o strecuratoare la scurs.

Intr-un bol, amestecati nuca macinata cu pudra de migdale, siropul, laptele si carobul.

Turnati putin ulei pe blatul de lucru si puneti aluatul, pe care il impartiti in 2. Va ungeti si mainile cu ulei pentru a manevra usor aluatul. Aluatul se manevreaza usor chiar daca este moale! Nu mai adaugati faina!

Intindeti aluatul cu mana, nu folositi sucitor. Puneti jumatate din umplutura cu carob, apoi presarati stafide.

Rulati aluatul.

La fel procedati si cu bucata a doua de aluat.

Incolaciti cele 2 rulouri.

Puneti cozonacul in forma pe hartie de copt. Lasati cozonacul sa se odihneasca la loc caldut pentru 30 de minute.
Ungeti cozonacul cu ou si bagati la cuptorul preincalzit la 170 de grade C caldura sus-jos fara ventilatie, pana trece testul scobitorii. (aproximativ 35-40 minute)


Pofta buna!