Lactatele, precum iaurtul si branza, sunt sortimente mai usor de digerat, care contin culturi de bacterii vii ce ajuta bebelusul sa-si formeze o floara intestinala sanatoasa. Acestea sunt alimente complete, ele continand cele 3 categorii principale de substante nutritive: proteine, lipide si glucide, pe langa vitaminele A, B, D si E, dar si minerale precum: zinc, fosfor, calciu si fier.
Calciul din lactate este usor de absorbit prin prezenta vitaminei, iar acidul lactic branzeturi si iaurt, solubilizeaza calciul si il face mai usor de asimilat de catre intestinul subtire.
Branza are un continut ridicat de calciu, vitaminele A si B12 si proteine, ceea ce o face sa fie un aliment benefic pentru cei mici, ea putand fi introdusa in alimentatia copilului chiar de la 6 luni. Vorbim aici insa despre branza calcica sau despre branza proaspata de vaci, de copii care nu au intoleranta la lactoza si de parinti care discuta cu un pediatru avizat, care este de acord cu introducerea acestui aliment în meniul bebelusului, deoarece fiecare copil este unic si se dezvolta in propriul ritm, iar medicul pediatru trebuie consultat in permanenta in legatura cu privire la introducerea diferitelor alimente in diversificarea copilului.
Insa nu toate felurile de branza sunt recomandate copiilor. Riscuri sunt prezente la branzeturile facute din lapte nepasteurizat.
Branzeturile care mai pot fi introduse pana la varsta de un an sunt: mozzarella, ricotta, mascarpone, cottage. Acestea pot fi introduse incepand cu varsta de 10 luni, desi unii pediatrii recomanda branza mascarpone dupa varsta de un an, fiind ceva mai grasa. Evident ca inainte de a le cumpara trebuie citite etichetele de pe ambalaje. De regula acestea nu contin sare, dar acest aspect tine si de producator.
Exista branzeturi care nu se recomanda celor mici, cum ar fi: Cheddar, parmezan, Brie, Camembert, Chevre sau Gorgonzola.
Chevre sau Cheddar se pot introduce insa dupa varsta de un an.
Branza este un aliment care poate fi servit si ca aperitiv, alaturi de legume, insa niciodata cu fructe. Aceasta asociaza bine cu alte lactate, cu cereale sau pseudocereale, ou sau legume.
Academia Americana de Stomatologie recomanda consumul de branza, deoarece aceasta stimuleaza glandele salivare si ajuta la protejarea dintilor impotriva acizilor si resturilor de mancare ce ppt provoca deseori carii.
Branza calcica intareste sistemul osos si a dantura, stimuleaza cresterea, previne cancerul, regleaza nivelul tensiunii arteriale, combate bolile cardiovasculare si intareste sistemul imunitar. Dar branza facuta cu adaos de calciu se introduce in alimentatia copilului doar daca acesta are carente si acest lucru se poate descoperi doar in urma unor analize medicale, altfel, copilul va manca „branza normala”.

Aceasta se poate prepara usor in casa astfel:
BRÂNZA DE CASA PREPARATA CU IAURT
BRÂNZA DE CASA PREPARATA CU SUC DE LAMÂIE

Chiar si branza tartinabila poate fi facuta cu succes in casa:
ALMETTE DE CASA – CREMA DE BRÂNZA

Si poate fi folosita in preparate precum:
SPANAC CU BRANZA DE CASA
OMLETA CU BRANZA DE CASA SI ROSII CHERRY

 

Surse:
lynnescountrykitchen.net/cheese/cheese.html
lynnescountrykitchen.net/cheese/cheese%3Ca%20href=
lynnescountrykitchen.net/cheese/cheese%3Ca%20href=
homemade-baby-food-recipes.com/cottage-cheese-fo…