Alimentatia copilului in primii ani de viata va influenta sanatatea acestuia pentru tot restul vietii. De aceea, este important sa-i formam obiceiuri alimentare sanatoase inca de la inceput, pentru ca dupa cum bine stiti, alimentatia nesanatoasa este cauza multor boli.
Pentru ca nu mai putem compara vremurile actuale cu vremurile de acum 40 de ani, cand nu exista atata informatie, atatea studii si atatea E-uri, este important sa facem alegeri corecte privind alimentatia copiilor nostri daca ne dorim ca astia sa creasca sanatosi.

ZAHARUL- Nu adaugati zahar in mancarea bebelusului pentru ca nu este nevoie. Puteti indulci preparatele cu banane sau alte fructe, fructe uscate (curmale, stafide etc). Adaugand zahar in preparatele copilului, veti incuraja preferintele acestuia pentru gustul dulce. Zaharul adaugat creste riscul de carii dentare si predispune copilul la obezitate. Recomandarile sunt sa-l reducem la minim si sa-l consumam cu moderatie. Mai multe despre zahar va invit sa cititi in articolul ZAHARUL

SAREA– Nu adaugati sare in mancarea bebelusilor cu varsta mai mica de 1 an deoarece rinichii nu sunt suficient de dezvoltati pentru a putea face fata unui exces de sare. De asemenea nu oferiti alimente cu adaos de sare copiilor mai mici de 1 an. Este recomandat ca bebelusii sub 1 an sa consume sub 1g de sare pe zi, cantitate regasita deja in laptele matern sau formulele de lapte. Mancarea are gust si fara sare, de aceea chiar si dupa varsta de 1 an nu trebuie sa obisnuim copilul si sa exageram cu gustul sarat deoarece acest comportament alimentar il va manifesta mai tarziu si ca adult.
Recomandarile privind cantitatea de sare in functie de varsta:
– pana la 12 luni- sub 1g de sare pe zi
– 1-3 ani- 2g de sare pe zi
– 4-6 ani- 3g de sare pe zi
– 7-10 ani – 5g de sare pe zi
– peste 11 ani- 6g de sare pe zi
Verificati intotdeauna etichetele alimentelor inainte sa le cumparati si evitati-le pe cele cu cantitate mare de sare. De exemplu, un aliment care are mai mult de 0.6g de sodiu per 100g este considerat un aliment cu cantitate mare de sare. Puteti calcula singuri cantitatea de sare din aliment, inmultind cantitatea de sodiu regasita pe eticheta cu 2.5. De exemplu, 1g de sodiu per 100g inseamna 2.5g de sare per 100g.

Despre sare puteti citi mai multe in SAREA IN ALIMENTATIA BEBELUSULUI

MIEREA DE ALBINE – Mierea poate contine sporii bacteriei Clostridium botulinum si nu ar trebui oferita copiilor mai mici de 1 an pentru ca sistemul lor gastrointestinal nu este suficient de matur pentru a combate acesti spori. Aceasta bacterie poate produce toxine in intestinele bebelusilor rezultand botulism infantil, o boala destul de serioasa care ataca sistemul nervos si provoaca paralizie. Asadar, nu indulciti cu miere preparatele copiilor mai mici de 1 an si nici nu le ungeti suzetele sau tetinele. Dupa 1 an puteti folosi mierea insa cu moderatie pentru ca este tot un zahar. Mai multe despre miere in articolul MIEREA.

LAPTELE DE VACA/ CAPRA/ OAIE NEMODIFICAT– Nu trebuie administrat ca bautura principala copiilor mai mici de 1 an, din cauza diferentelor mari de continut in proteine si electroliti fata de laptele uman. Administrarea laptelui de vaca copiilor mai mici de 1 an in locul laptelui matern sau laptelui formula, este asociata cu o incidenta crescuta a deficitului de fier. Laptele de vaca poate fi folosit in preparatele copiilor cu varsta mai mica de 1 an, iar bautura principala va ramane laptele matern sau laptele formula.

MEZELURILE – Sunt produse procesate, contin de cele mai multe ori cantitate redusa de carne macra si sunt pline de E-uri si sare. Aceste aspecte le puteti descoperi chiar si voi, citind etichetele. Nu mai este nevoie sa va spun ca multe E-uri sunt si cancerigene.
Unul dintre cei mai des intalniti conservanti este NITRITUL DE SODIU. Nitritul de sodiu consumat in cantitati mari trece in sange. Cu cat consumatorul este mai tanar, cu atat situatia mai periculoasa pentru ca nu mai lasa celulele rosii sa se oxigeneze. De aici –boala numita CIANOZA- aparatia unei culori albastre intense a tegumentelor si mucoaselor. In cazul copiilor mici, pielea poate sa se coloreze in albastru, situatie grava care necesita spitalizare si antidot. Pentru sanatatea copiilor nostri, mezelurile trebuie sa lipseasca din alimentatia copiilor. Puteti face chiar voi RULADA CU CARNE in casa.

CACAO– Este un excitant cerebral si unele surse sustin ca nu trebuie oferit copiilor sub 3 ani. Poate fi inlocui cu CAROBUL. Articolul CAROB VERSUS CACAO va poate fi util.

NUCILE- ALUNELE- ARAHIDELE– Nu ar trebui oferite intregi copiilor mai mici de 5 ani din cauza riscului crescut de inec. Mai devreme de 5 ani se pot oferi macinate. Arahidele nu ar trebui consumate nici mai tarziu, din cauza substantei cancerigene numita aflatoxina.

SUCUL DE FRUCTE– Contine multi nutrienti insa nu contine fibre. Sucul de fructe nu trebuie oferit sugarilor, acestia trebuie incurajati sa manance fructele intregi. Consumul sucului de fructe poate avea efectele negative asupra sanatatii copilului- tulburari gastrointestinale, obezitate, risc crescut de carii dentare din cauza aciditatii. Pentru hidratare copilul trebuie sa bea apa. Mai multe despre suc in articolul ESTE BUN SAU NU SUCUL DE FRUCTE PENTRU COPII?

CEAIUL – Nu este recomandat sugarilor si copiilor mici deoarece poate reduce disponibilitatea fierului si a altor minerale. Beneficiile consumului de ceai la sugari sunt necunoscute. Pentru hidratare copilul trebuie sa bea APA. Mai multe despre ceai puteti citi in articolul CEAIUL LA BEBELUSI SI COPII MICI

PUFULEŢI, CHIPSURI,PUFARINI, STICKS-URI– contin de obicei, cantitate mare de sare si coloranti. Nu aduc aport nutritional, de aceea mult mai recomandat este sa oferiti o gustare mai sanatoasa.

BOMBOANE– contin cantitate mare de zahar, arome, coloranti si prezinta risc crescut de inec.

MURĂTURI, PRODUSE AFUMATE, SEMIPREPARATE– Nu sunt adecvate copiilor datorita continutului mare de sare, aditivi, arome etc. Muraturile ar trebui evitate mai ales de copiii cu diverse alergii pentru ca ele contin histamina. Toate alimentele fermentate contin histamina si aici includ si borsul.

LAPTELE DE OREZ– Copiii mai mici de 5 ani nu trebuie sa consume lapte de orez din cauza continutului mare de arsenic. Arsenicul se gaseste in mod natural in mediul inconjurator, insa orezul retine cea mai mare cantitate de arsenic comparativ cu alte grane.

MARGARINA– este un produs foarte procesat, plin de E-uri. Nu este adecvat in alimentatia copiilor. Alegeti untul!

OUA INSUFICIENT GATITE– Oul trebuie fiert pana ce galbenusul devine tare. Nu oferiti ou moale copiilor pentru ca exista riscul de intoxicatii alimentare.

COAJA DE CITRICE– Este toxica si nu este recomandata nici adultilor. Exista deja avertismente puse pe etichetele cutiilor in care se comercializeaza: COAJA NU ESTE DESTINATA CONSUMULUI UMAN! Se poate folosi coaja numai daca gasiti bio sau netratate.

**ATENTIE– Pana la varsta de 6 luni copilul are nevoie exclusiv de lapte matern sau lapte formula. Nu oferiti apa, sucuri sau ceaiuri inainte de 6 luni!

Daca considerati acest articol util, va rog sa-l distribuiti si in retelele sociale, folosind butoanele de mai jos.

Surse:

nhs.uk/Conditions/pregnancy-and-baby/Pages/foods-to-avoid-baby.aspx

edu-cnsmf.ro/prevent/GhidPreventie/GhidPreventie_Vol6.pdf